Jak zrobić proste danie z kapusty i kiełbasy?
Witajcie😊 Każdy z nas ma tak, że trzyma jakiś produkt spożywczy, z którego nie bardzo wie co ma zrobić, a nie chce wyrzucać. Ja tak ostatnio miałam z kapustą białą. Powiecie, że mogłam zrobić z niej gołąbki lub bigos, ale ja te potrawy miała wcześniej a nie lubię jeść ciągle tego samego😕Postanowiłam wykorzystać warzywo w inny sposób i tak oto uzyskałam potrawę z tego co miałam w kuchni, sycącą na zimę, idealnie nadaje się jako osobne danie lub dodatek np do ziemniaków. Kalorie zimą się jak najbardziej przydadzą😃
SKŁADNIKI:
- 1 mała główka kapusty
- 2 kiełbasy, ja użyłam śląskie z Morlin
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- mała garść koperku
- 0,5 łyżki kucharku
- pieprz
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- woda
- 2 łyżki oleju smakowego - ja użyłam z bazylią, bo taki miałam w domu:)
WYKONANIE:
Kapustę kroimy na cztery części i wycinamy tzw kaczan (tą twardą część). Następnie szatkujemy lub drobno kroimy nożem (ja wybrałam tą drugą opcję - dłużej kapusta się gotuje, ale wolę widzieć co jem😂). Dodajemy ją do szybkowara, zalewamy około 1,5 - 2 litrami wody (tak żeby woda zakrywała całą kapustę). Dodajemy ziele i liść.
Gotujemy około 30-35 min, do miękkości. W tym czasie obieramy kiełbasę ze skórki (ja tak robię, wy nie musicie). Kroję w półtalarki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną kiełbasę, po 5-10 min, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i całość przesmażamy.
Gdy kapusta się ugotuje to odcedzamy wodę i dodajemy ja do kiełbasy. Całość doprawiamy kucharkiem, pieprzem, dolewamy olej, dodajemy drobno posiekany koperek i dokładnie mieszamy. Gotowe!
Możecie dodać inny olej smakowy, lub zwykły, a jeśli nie macie świeżego kopru, to użyjcie mrożonego, nie pogorszy to smaku potrawy.
Piszcie w komentarzach, czy też lubicie dania z kapusty. Co jest u Was nr jeden - gołąbki czy bigos:) Po takim daniu, długo będziecie najedzeni, kalorie na zimę się przydadzą:) miłego dnia,A.
Jeśli podoba Ci się mój blog, to zapraszam do:
a) polubienia mojego FACEBOOK
i/lub
b) zaobserwuj profil na INSTAGRAM
0 komentarze