Zdrowe ciasto marchewkowe z domową konfiturą mandarynkową
Witajcie kochani😊 Czy wiecie, że dziś jest Dzień Ciasta Marchewkowego? Postanowiłam uczcić to święto, dodając oczywiście przepis na to ciasto:) Najważniejsze jest to, że oprócz tego, iż jest łatwe w wykonaniu, to przede wszystkim zdrowe i przepyszne! Do jego zrobienia użyłam m.in. ekologicznej mąki jaglanej i ksylitolu, a domową konfiturę łatwo zrobisz sam.
SKŁADNIKI:
A) CIASTO:
- 3 duże marchewki
- 200 g mąki jaglanej
- 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 0,5 szklanki ksylitolu
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 garści posiekanych orzechów włoskich
- 50 g masła
- 4 mandarynki
- 1 łyżka ksylitolu
WYKONANIE:
A) CIASTO:
Orzechy obierz i pokrój. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Masło roztop i dodaj do marchewki, potem orzechy i wymieszaj.
Oddziel białka od żółtek. Ubij pianę z białek, a żółtka wymieszaj z ksylitolem. Przesiej wszystkie sypkie produkty i dodaj do marchewki. Na koniec powoli dodawaj białka, wymieszaj i wylej na tzw. keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez około 45 min. Po upieczeniu ciasto ostudzić i przekroić na pół.
B) KONFITURA:
W czasie gdy piecze się ciasto, filetujemy mandarynki (tzn obieramy i pozbywamy się błonek). Do garnka dodajemy owoce i ksylitol. Gotujemy na małym ogniu, aż z gęstnieje. Dla uzyskania gładkiej masy, całość po ostygnięciu można zblendować.
Gdy ciasto ostygło, smarujemy je konfiturą mandarynkową i przykrywamy drugim płatem ciasta. Gotowe!
A wy lubicie ciasta marchewkowe? Lubicie jak coś Wam chrupie? Piszcie w komentarzach, jakie wy dajecie dodatki do tego ciasta:) Miłego dnia, A.
__________________________________________________________________
Jeśli podoba Ci się mój blog, to zapraszam do:
a) polubienia mojego FACEBOOK
i/lub
b) zaobserwuj profil na INSTAGRAM
10 komentarze
Coraz częściej trafiam na przepisy bez cukru, świetnie! :D Ciasto wygląda dobrze, muszę kiedyś spróbować. :)
OdpowiedzUsuńCzasem warto sprobowa czegoś nowego😉
Usuńkonfitura mandarynkowa? nigdy nie próbowałam, jestem ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie:)
UsuńMoje dzieci uwielbiają ciasto marchewkowe. Takiej wersji jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością bym spróbowała, gdyż uwielbiam wszystkie niezwykłe, a raczej można rzec nietypowe połączenia :)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie! <3 na pewno upiekę!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, ciasto wygladą bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńSuper apetyczny przepis :) Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń