Zdrowe ciasto marchewkowe z domową konfiturą mandarynkową

by - lutego 03, 2018


Witajcie kochani😊 Czy wiecie, że dziś jest Dzień Ciasta Marchewkowego? Postanowiłam uczcić to święto, dodając oczywiście przepis na to ciasto:) Najważniejsze jest to, że oprócz tego, iż jest łatwe w wykonaniu, to przede wszystkim zdrowe i przepyszne! Do jego zrobienia użyłam m.in. ekologicznej mąki jaglanej i ksylitolu, a domową konfiturę łatwo zrobisz sam.

SKŁADNIKI:

A) CIASTO:
  • 3 duże marchewki
  • 200 g mąki jaglanej
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki ksylitolu
  • 3 jajka 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 garści posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g masła
B) KONFITURA MANDARYNKOWA:
  • 4 mandarynki
  • 1 łyżka ksylitolu

WYKONANIE:

A) CIASTO:
Orzechy obierz i pokrój. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Masło roztop i dodaj do marchewki, potem orzechy i wymieszaj. 

Oddziel białka od żółtek. Ubij pianę z białek, a żółtka wymieszaj z ksylitolem. Przesiej wszystkie sypkie produkty i dodaj do marchewki. Na koniec powoli dodawaj białka, wymieszaj i wylej na tzw. keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez około 45 min. Po upieczeniu ciasto ostudzić i przekroić na pół.

B) KONFITURA:
W czasie gdy piecze się ciasto, filetujemy mandarynki (tzn obieramy i pozbywamy się błonek). Do garnka dodajemy owoce i ksylitol. Gotujemy na małym ogniu, aż z gęstnieje. Dla uzyskania gładkiej masy, całość po ostygnięciu można zblendować.

Gdy ciasto ostygło, smarujemy je konfiturą mandarynkową i przykrywamy drugim płatem ciasta. Gotowe! 

A wy lubicie ciasta marchewkowe? Lubicie jak coś Wam chrupie? Piszcie w komentarzach, jakie wy dajecie dodatki do tego ciasta:) Miłego dnia, A.

__________________________________________________________________
Jeśli podoba Ci się mój blog, to zapraszam do:
a) polubienia mojego  FACEBOOK 
i/lub 
b) zaobserwuj profil na  INSTAGRAM


You May Also Like

10 komentarze

  1. Coraz częściej trafiam na przepisy bez cukru, świetnie! :D Ciasto wygląda dobrze, muszę kiedyś spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. konfitura mandarynkowa? nigdy nie próbowałam, jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje dzieci uwielbiają ciasto marchewkowe. Takiej wersji jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z przyjemnością bym spróbowała, gdyż uwielbiam wszystkie niezwykłe, a raczej można rzec nietypowe połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi pysznie! <3 na pewno upiekę!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis, ciasto wygladą bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super apetyczny przepis :) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Wpadnij na Instagrama