Ciasto francuskie z owocami i kisielem
Witajcie😊 Chyba powoli przyzwyczaiłam Was, że niedziela to czas, kiedy dodaję przepis na coś słodkiego (nawet nie czuję kiedy rymuję:D) Nie będzie więc niczym zaskakującym przepis na coś słodkiego, tym razem przy użyciu ciasta francuskiego. Oczywiście kupcie je w sklepie, bo zanim zrobicie go sami, to podejrzewam, że odechce Wam się słodkości😃 A więc do dzieła!
SKŁADNIKI:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jabłko i 1 gruszka
- 1 łyżeczka cynamonu i 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 300 ml soku pomarańczowego
- 250 ml wody
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
WYKONANIE:
Tortownicę o średnicy 23 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta wycinamy okrąg na dno formy. Z pozostałego ciasta wycinamy paski o szerokości około 1 cm. Wyklejamy nim brzegi formy. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 stopni, na około 20 min, tak żeby ciasto się trochę podpiekło. Możemy nakłuć je widelcem, lub nie:) W tym czasie przygotowujemy kisiel. Sok z połową wody wlewamy do garnka i gotujemy aż zacznie "bulgotać". W reszcie wody rozpuszczamy skrobię i cukier, wlewamy do soku. Cały czas mieszamy, żeby kisiel się nie przypalił. Ja wolę gęstszy kisiel. Wyciągamy ciasto z piekarnika. Wylewamy na nie kisiel. Układamy na wierzchu pokrojone w paski gruszkę i jabłka, posypujemy cynamonem. Wierzch dekorujemy paskami ciasta francuskiego, ja użyłam 4, bo tyle zostało mi z ciasta (każdy po 1 cm, układam jak na zdjęciu). Smarujemy je rozmąconym żółtkiem i wkładamy na kolejne 25 min do piekarnika, aż ciasto się zrumieni. Po upieczeniu i wystygnięciu wkładamy do lodówki i podajemy mocno ostudzone. Smacznego!🍰🍎🍐
Jest to bardzo proste i szybkie ciasto. Możecie dodać więcej lub mniej cukru, a zamiast soku pomarańczowego, np jabłkowy. Kwestia ulubionego smaku. A czy Wy też sami robicie kisiel czy kupujecie gotowy w torebce? Piszcie w komentarzach:) Miłej niedzieli, A.
Jeśli podoba Ci się mój blog, to zapraszam do:
a) polubienia mojego FACEBOOK
i/lub
b) zaobserwuj profil na INSTAGRAM
10 komentarze
Kurcze ciasto i kisiel nie widzialam jeszcze ale brzmi ciekawie i pysznie z checia wyproboje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto francuskie w kuchni! Banalnie proste i efektowne rzeczy można wyczarować :)
OdpowiedzUsuńJa też:) Dlatego staram się mieć je zawsze w lodówce:D
UsuńCiekawe połączenie :) Muszę kiedyś spróbować, tym bardziej że mąż bardzo lubi kisiel ;)
OdpowiedzUsuńWydaje się proste, także chętnie spróbuje :]
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
I jest:)
UsuńJadlam juz ciasta z kislem :D dobre byly ale tez bardzo slodkie i zimne. Proste wykonanie za to!
OdpowiedzUsuńZrobienie ciasta francuskiego zajmuje chyba dwa dni ;) weekendu by zabrakło jakbyśmy chcieli zrobić je sami... chociaż mam ochotę kiedyś się za to zabrać! Może na emeryturze ;) :D
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie i takie proste...
OdpowiedzUsuńTakiego połączenia jeszcze nie jadałam ;)
OdpowiedzUsuń