Jak zrobić prostą pastę z makreli?
Witajcie:) Dziś chcę Wam podać przepis na prostą pastę do kanapek. Głównym składnikiem jest makrela. Zamiast majonezu, jeśli chcecie być bardziej fit to zamiast niego użyj awokado, aby pasta była gładka🙊 A więc do dzieła!
SKŁADNIKI:
- makrela wędzona, około 200-250 g
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 duży ogórek kiszony lub 2 mniejsze
- szczypiorek
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
W czasie gdy gotujemy jajka, obieramy makrelę z ości i kroimy. Następnie na drobną kostkę kroimy ogórka, jajka gdy ostygną, dodajemy pokrojony szczypiorek i makrelę do miski. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Na koniec dodajemy majonez i musztardę, całość mieszamy i gotowe😊
Najlepiej smakuje na kanapce, można pod spód posmarować odrobiną masła:)
5 komentarze
proste, szybkie i pyszne !!!
OdpowiedzUsuńDawniej, gdy jadałam ryby, robiłam makrelę tylko z jajkiem, odrobiną oliwy i pieprzem :)
OdpowiedzUsuńWędzona makrela sama w sobie jest bardzo pyszna:)
UsuńUwielbiam pastę z makreli i w zasadzie, oprócz musztardy, robię identyczną do Twojej.
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię makrelę:) Pomysł, aby dodać do pasty awokado jest super, kiedyś właśnie tak zrobię:)
OdpowiedzUsuń