Pierogi ruskie z koperkiem
Witajcie😊Święta coraz bliżej, nie da się ukryć, więc pora na przepis, który może Wam się przydać podczas przygotowania kolacji Wigilijne, bo ciasto jest idealne do uszek, jak i pierogów z kapustą i grzybami🌲A więc w tym poście pokarzę Wam, jak zrobić pierogi ruskie z koperkiem, bo lubię trochę urozmaicić tą klasykę:)
SKŁADNIKI:
A) CIASTO:
- 600-700 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 300 ml ciepłej, przegotowanej wody
- ok. 800 g ugotowanych ziemniaków
- sól, pieprz
- garść drobno pokrojonego koperku
- 250 g sera półtłustego
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 100 g margaryny lub masła
- 1 duża cebula
WYKONANIE:
B) FARSZ:
Obieramy ziemniaki, gotujemy aż do miękkości w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki ostygną, ugniatamy je tłuczkiem i przenosimy do miski. Dodajemy ser, przesmażoną wcześniej na maśle cebulę (pokrojoną w drobną kostkę), doprawiamy, dodajemy pokrojony koper. Dokładnie mieszamy.
A) CIASTO:
Do miski wsypujemy 600 g mąki, dodajemy 1 jajko i powoli dolewamy wody. Wyrabiamy aż ciasto zacznie nam się odklejać od dłoni. Podsypujemy mąką, jeśli dodamy za dużo wody. Na końcu na wysypaną mąką stolnicę wyciągamy ciasto.
C) OMASTA:
Obieramy cebulę, kroimy ją w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło lub margarynę, dodajemy cebulę i podsmażamy na złoty kolor.
D) LEPIENIE:
Z ciasta odcinamy kawałek, posypujemy mąką i wałkujemy na cienkie płaty, kilka milimetrów. Wycinamy z nich szklanką okręgi.
Następnie nakładamy około łyżeczki farszu, składamy na pół i dobrze sklejamy brzegi.
A Wy też jesteście zwolennikami domowej kuchni? Pierogi z jakimi farszami lubicie? Piszcie w komentarzach. Miłego dnia, A.
___________________________________________________________________________
5 komentarze
Wczoraj miałam!!! To chyba moje ulubione pierogi...
OdpowiedzUsuńUwielbiam ruskie! Ale jeszcze nigdy nie jadłam z koperkiem :)
OdpowiedzUsuńZ koperkiem mają jeszxze lepszy smak😊
UsuńCiekawe jak smakują z koperkiem Przyznam że zaskakujące :)
OdpowiedzUsuńSą bardziej wyraziste:)
Usuń