Schab wg Magdy Gessler

by - listopada 07, 2017


Witajcie, z okazji dzisiejszego święta, czyli Dnia kotleta schabowego, dodaję mięso inspirowane przepisem Magdy Gessler. Nie wiem czy tak jak ja jesteście jej fanką, ale nie przepuszczam żadnego odcinka "Kuchennych rewolucji". Schab w mleku nie raz był pokazywany w tym programie, a dziś po mojemu, a więc do dzieła!:)

SKŁADNIKI:

  • Około 1 kg schabu
  • 400-500 ml mleka
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • bułka tarta

 WYKONANIE:

Schab myjemy, kroimy na plastry około 1-1,5 cm. Dobrze rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Do naczynia wkładamy schab, na niego cebulę i zalewamy mlekiem. Robimy tak na każdej z warstw. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, żeby mięso mogło skruszeć. Najlepiej jakby mięso było całą noc w lodówce. Potem wyciągamy z mleka i panierujemy jak zwykle. 




 A Wy z czym podajecie schabowego? Ja najbardziej lubię tradycyjną wersję, czyli z ziemniakami z masłem i mizeria:)

Jeśli chcecie to cebulę , którą użyliście do marynowania mięsa, możecie obtoczyć w jajku, bułce jak kotlety i podsmażyć. Uwielbiam krążki cebulowe a Wy? Piszcie w komentarzach, czy jedliście już schabowe w mleku:) Miłego dnia, A.


You May Also Like

0 komentarze

Wpadnij na Instagrama