Ciasto czekoladowe/ tort z truskawkami

by - marca 04, 2018

Witajcie kochani:) Dziś pora na ciasto, które mi posłużyło ostatnio jako tort urodzinowy, ale świetnie się sprawdzi również jako ciasto na walentynki, dzień kobiet czy inne święto. Trochę trzeba włożyć w niego pracy, ale efekt jest tego warty, zresztą spróbujcie sami😊

SKŁADNIKI:

A) BISZKOPT
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżeczek ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
B) KREM CZEKOLADOWY:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 250 ml mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g gorzkiej czekolady
C) DODATKI:
  • 450 g truskawek mrożonych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 10 orzechów włoskich
  • 3 łyżki syropu klonowego

WYKONANIE:

 A) CIASTO:
Ubij białka mikserem, pod koniec dodaj powoli cukier i żółtka.  Przesiej mąkę, kakao, proszek i powoli dodawaj do masy, użyj do tego trzepaczki. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia a boki wysmaruj masłem. Piecz 30 min, w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pojawi się taka jakby skorupka, która zacznie pękać, ściągnij ją delikatnie, a otrzymasz prosty biszkopt. Jak już ciasto ostygnie, to nożem z ząbkami, przekrój go na dwie części.  
B) KREM:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietanę dobrze ubić mikserem. Włożyć do lodówki jak będziemy ubijać mascarpone z cukrem. Gdy czekolada przestygnie, ale nadal będzie płynna, to dodać ją do mascarpone i miksować na małych obrotach, pod koniec dodawać do masy powoli ubitą wcześniej śmietanę. Krem włożyć do lodówki i wyciągnąć dopiero wtedy, gdy będziemy kończyć ciasto.
C) DODATKI:
Do garnka dodać mrożone truskawki, łyżkę wody i cukier, gotować około 30 minut na wolnym ogniu, aż owoce się rozpadną i powstanie coś na kształt konfitury. Orzechy obrać i do innego garnka je wsypać razem z syropem klonowym. Orzechy się skarmelizują, ale tą czynność wykonać pod sam koniec, jak będziemy dekorować ciasto.
D) WYKONANIE:
Biszkopt przeciąć na pół. 3/4 konfitury z truskawek posmarować jeden płat biszkoptu, następnie cały krem, wygładzić i przykryć kolejną częścią ciast. Na wierzchu posmarować resztą truskawek i na środek  dodać skarmelizowane orzechy. Ciasto włożyć na parę godzin do lodówki i podawać dobrze wystudzone. 

A wy jakie ciasto pieczecie na walentynki? Używacie mrożonych owoców zimą? Piszcie w komentarzach:) Miłego dnia, A.

_____
Jeśli podoba Ci się mój blog, to zapraszam do:
a) polubienia mojego  FACEBOOK'a
i/lub 
b) zaobserwuj profil na  INSTAGRAMIE

You May Also Like

14 komentarze

  1. Nie przepadam za biszkoptem czekoladowym. Ale twój przepis z tą konfiturą z truskawek wydaje się bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem zwolenniczką klasyki, ale czasem lubię też poeksperynentowac😊

      Usuń
  2. Ciacho wyszło cudnie, musiało być przepyszne! Mniam!! :)

    https://buszujwkuchni.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i chętnie do Ciebie wpadnę 😊

      Usuń
  3. Torcik wyglada smakowicie, ja mało piekę, raczej gotuję. Ale czasem uzywam mrożonych sliwek na placek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda przepysznie. Moja mama często używa mrożone owoce. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już wiem jakie ciasto zrobię na weekend

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajna receptura, choć ja pewnie wrzuciłabym truskawy do środka, a górę polała ganachem, bo uwielbiam ganache <3 Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentuje się świetnie i nietuzinkowo. Zapewne smakuje doskonale :)

    OdpowiedzUsuń

Wpadnij na Instagrama