Szarlotka na kruchym spodzie z bezą i kruszonką

by - marca 25, 2018


Witajcie kochani😊 Kto z nas nie lubi szarlotek? A czy może być lepsze połączenie od szarlotki z bezą? Przepis nie jest dietetyczny, ale za to jaki przepyszny:) Aby trochę było zdrowsze ciasto, do masy z jabłek zamiast cukru dodałam ksylitol:D Możecie zamienić także rodzaj mąki, wtedy ciasto też będzie zdrowsze. A więc do dzieła!

Składniki 

a) Ciasto:

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 200 g Kasi lub masła
b) Masa jabłkowa
  • 4 duże jabłka, najlepiej dosyć słodkie
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki ksylitolu
 c) Beza
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 0,5 szkl cukru

Wykonanie:


a) Ciasto:
Oddzielamy żółtka od białek. Do mąki i cukru dodajemy żółtka i zimną Kasie. Dokładnie mieszamy i ugniatamy kulę. Wkładamy do zamrażarki na 30 min. Potem wałkujemy na cienki placek układamy na tortownicę o średnicy 23cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi wykładamy również ciastem. Zostawiamy 1/3 ciasta i wkładamy na chwilę jeszcze raz do zamrażarki, bo posłuży nam za kruszonkę. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 20 min w temp. 200 stopni, aż spód zrobi się rumiany.

b) Masa jabłkowa
W czasie gdy piecze się spód ciasta, obieramy jabłka. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy ksylitol i cynamon. Dokładnie mieszamy i podsmażamy na małym ogniu około 15 min, żeby jabłka przeszły smakiem cynamonu i odrobinę zmiękły.
c) Beza
Z wcześniej oddzielonych białek ubijemy mikserem bezę, dodając wcześniej szczyptę soli i cukier. 

Wyciągamy spód ciasta z piekarnika. Wykładamy na nie podsmażone jabłka, potem bezę, wyrównujemy a na wierzch ścieramy resztę ciasta z zamrażarki na tarce o grubych oczkach.

Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i tak przygotowane ciasto pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu dobrze wystudzić i pokroić. Smacznego🍰🍎

A wy lubicie szarlotki? Dodajecie do nich cynamon, czy macie jakieś inne tajne składniki? Piszcie w komentarzach, chętnie poznam wasze przepisy:) Miłego dnia, A.

_____
Jeśli podoba Ci się mój blog, to zapraszam do:
a) polubienia mojego  FACEBOOKa
i/lub 
b) zaobserwuj profil na  INSTAGRAMie

You May Also Like

8 komentarze

  1. Mniam! To połączenie musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. No i moja dieta odeszła właśnie w zapomnienie :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. życie jest za krótkie, żeby być na diecie:D

      Usuń
  3. Szarlotka przywołuje wspomnienia z dzieciństwa - bynajmniej u mnie :) Ta wygląda na prawdę wspaniale ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, fakt to ciasto zna chyba każdy z nas:)

      Usuń
  4. Faktycznie kalorii troche ma. Ale kto by się przejmował? :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Szarlotka to u mnie jedno z topowych ciast. Można je robić na wiele sposobów ale z lodami smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Wpadnij na Instagrama