Sernik na ciemnym, kruchym spodzie z bezą i gruszką

by - maja 22, 2018

Witajcie😊Sernik to jedno z moich ukochanych ciast, o czym mogliście się przekonać, np TUTAJ Dziś chcę Wam pokazać przepis, który robiłam jakiś czas temu, ciasto nie jest za słodkie, jak dla mnie w sam raz, choć miłośnicy słodkości zawsze mogą sobie zwiększyć ilość cukru:D A więc do pieczenia:)

SKŁADNIKI:

A) SPÓD
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl cukru
  • 175 g Kasi
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao 
  • 4 żółtka
B) MASA SEROWA:
  • 1 kg sera naturalnego President
  • ok. 10 kropel ekstraktu z wanilii
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy 
  • 1 mała gruszka
C) BEZA:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 0,5 szkl cukru

WYKONANIE:

 A) SPÓD:
Oddzielić żółtka od białek. Przesiać mąkę, kakao, cynamon, dodać cukier, żółtka i Kasię. Wymieszać i ugnieść ciasto. Włożyć je na pół godziny do zamrażarki.

B) MASA SEROWA:
Do sera dodać cukier, budyń i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszać mikserem.  Obrać gruszkę i pokroić w bardzo drobną kostkę. Dodać do masy serowej.

C) BEZA:
Ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Powoli dodawać do piany cukier. 

D) WYKOŃCZENIE:


 Kwadratową bezę o wymiarach 25 na 25 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blachy dać cienko rozwałkowane ciasto. Włożyć na 5-7 min do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, żeby je podpiec. 


Gdy spód się podpiecze, wykładamy na niego masę serową i wygładzamy.

Na koniec od razu wykładamy pianę z białek i również wygładzamy. Na koniec wkładamy ciasto do piekarnika na 45 min, temperatura 180 stopni. Przez pierwsze 35 min sam dół, a ostatnie 10 min góra. Ciasto kroić dobrze wystudzone. I gotowe:)


A Wy z czym lubicie jeść serniki? Jaki jest Wasz ulubiony?:) Piszcie w komentarzach. Miłego dnia, A.

_____
Jeśli podoba Ci się mój blog, to zapraszam do:
a) polubienia mojego  FACEBOOKa
i/lub 
b) zaobserwuj profil na  INSTAGRAMie

You May Also Like

1 komentarze

Wpadnij na Instagrama