Szpinak

by - lipca 02, 2017







Witajcie😃Dziś niedziela, więc wrzucam Wam przepis na danie ze szpinakiem, najważniejsze że jest proste do wykonania no i oczywiście smaczne🍳Może to nie jest propozycja na typowy niedzielny obiad, najczęściej robię te danie w tygodniu gdy nie mam zbyt wiele czasu. Szpinak to jedno z niewielu warzyw, które lubi moja córka i nie muszę namawiać jej namawiać do jedzenia😊Poniżej podaję przepis na 4 porcje.

Składniki:
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego posiekanego lub świeżego
  • 250 g makaronu penne
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oleju
  • 100- 150 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka "Ziarenek smaku"
  • 2 większe piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • bułka tarta 










Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię dać 1 łyżkę oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jak się lekko zrumieni dołożyć szpinak i smażyć ok 10 - 15 min. Na koniec dodać śmietanę, doprawić i gotować kolejne 5 min. Konsystencją szpinak ma przypominać gęsty sos. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Piersi myjemy, kroimy na pół jeśli są duże. Rozbijamy, doprawiamy. Obtaczamy w jajku i bułce. Smażymy po ok. 5 min z każdej ze stron aż się ładnie zrumienią. Przygotowanie tego dania zajmie Ci 30 do max 40 min. Idealne na szybki obiad:) Smacznego😃

Zamiast piersi możecie usmażyć jajko, tak żeby było płynne żółtko. Świetnie smakuje wymieszane ze szpinakiem. Mrożony szpinak zastąp świeżym jak masz trochę więcej czasu.... A wy co dziś gotowaliście? Macie jakiś fajny przepis na niedzielny obiad. Ja szpinak w tej formie podaję jedynie w tygodniu. Have a nice day, A.

You May Also Like

2 komentarze

  1. Uwielbiam szpinak! Chociaż, ta miłość trwa dopiero od jakieś 2 lat - wcześniej nie miałam nawet nawyku jedzenia tej zielonej "papki" :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ze świeżym szpinakiem jest szybciej. �� robię bardzo podobnie, tylko bez ziarenek smaku. A jak się stracisz to i w 20min da radę. Wszystko w czasie gotowania makaronu. ��

    OdpowiedzUsuń

Wpadnij na Instagrama