Duszona szynka z młodymi ziemniakami

by - lipca 07, 2017



  
Hello:) Witam Was w ten deszczowy wieczór😴 Plus z dnia dzisiejszego, że jest piątek, a co to oznacza? Weekend! Pewnie wielu z Was czekało z utęsknieniem na ten dzień tygodnia. Jak gdzieś przeczytałam, "Najtrudniejsze jest pierwsze pięć dni po weekendzie, potem jest ok"😃 (Możliwe, że przekręciłam końcówkę). Dla mnie to oznacza odpoczynek, a co za tym idzie mogę napisać tego posta, bo w tygodniu ciężko z czasem. Podaję Wam przepis na duszoną szynkę, którą robiłam w tym tygodniu. Zawsze wychodzi i nie jest pracochłonna, a więc do dzieła😊

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 - 1,5 kg młodych ziemniaków
  • sól, pieprz do smaku
  • około pół pęczku szczypiorku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 3 liście laurowe 
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • około 500 ml wody 


Wykonanie:
Mięso myjemy, kroimy na plastry grubości 1,5 do 2 cm. Rozbijamy mięso tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na patelni z obu stron, żeby uzyskać ładny kolor. W tym czasie kroimy cebulę na piórka, a marchewkę na półtalarki. Podsmażone mięso wkładamy do szybkowaru, na nie dajemy cebulę, marchewkę, ziele i liście laurowe, zalewamy wodą i dusimy około 40 min do miękkości. Na końcu dolewamy śmietanki. Podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami i posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego😋 Lubicie duszone mięsa? Czekam na Wasze propozycje😃Have a nice evening, A.

You May Also Like

0 komentarze

Wpadnij na Instagrama