Duszona szynka z młodymi ziemniakami
Hello:) Witam Was w ten deszczowy wieczór😴 Plus z dnia dzisiejszego, że jest piątek, a co to oznacza? Weekend! Pewnie wielu z Was czekało z utęsknieniem na ten dzień tygodnia. Jak gdzieś przeczytałam, "Najtrudniejsze jest pierwsze pięć dni po weekendzie, potem jest ok"😃 (Możliwe, że przekręciłam końcówkę). Dla mnie to oznacza odpoczynek, a co za tym idzie mogę napisać tego posta, bo w tygodniu ciężko z czasem. Podaję Wam przepis na duszoną szynkę, którą robiłam w tym tygodniu. Zawsze wychodzi i nie jest pracochłonna, a więc do dzieła😊
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 - 1,5 kg młodych ziemniaków
- sól, pieprz do smaku
- około pół pęczku szczypiorku
- 100 ml śmietanki 30%
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- około 500 ml wody
Wykonanie:
Mięso myjemy, kroimy na plastry grubości 1,5 do 2 cm. Rozbijamy mięso tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na patelni z obu stron, żeby uzyskać ładny kolor. W tym czasie kroimy cebulę na piórka, a marchewkę na półtalarki. Podsmażone mięso wkładamy do szybkowaru, na nie dajemy cebulę, marchewkę, ziele i liście laurowe, zalewamy wodą i dusimy około 40 min do miękkości. Na końcu dolewamy śmietanki. Podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami i posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego😋 Lubicie duszone mięsa? Czekam na Wasze propozycje😃Have a nice evening, A.
0 komentarze