Pieczone udka
Hello, w tym tygodniu miałam też na obiad udko pieczone z sałatą lodową, młodymi ziemniakami i polewką z cebuli i śmietany. Nie jest to absolutnie dietetyczne danie, ale jakże smaczne😆 a najważniejsze, że jak zostanie wam coś na następny dzień to możecie z tego zrobić wspaniałe tortille.
Składniki na obiad:
- 4 udka
- 1,5 kg ziemniaków młodych
- przyprawa do doprawienia udek (jaką lubicie)
- główka sałaty lodowej
- 3 łyżki kukurydzy
- 1 pomidor
- 1 cebula
- trochę szczypiorku i koperku
- 150 ml śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 1 ogórek
- zioła prowansalskie
- 3 łyżki wody i 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Udka dobrze myjemy, doprawiamy ulubioną przyprawą i wstawiały do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 1,5 godz. Gotujemy pod koniec czasu ziemniaki. Myjemy sałatę, rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy do niej kukurydze, pokrojony w kostkę pomidor i ogórek. Do małej miseczki dajemy około 1 łyżki ziół prowansalskich, następnie 3 łyżki wody i 3 łyżki oleju. Mieszamy i polewamy tym sałatę. Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę, jak się zrumieni dolewamy śmietanę, doprawiamy i jak zacznie wrzeć dodajemy koperek i szczypiorek, zrobi nam się coś w stylu sosu.
Jeśli zostanie wam mięso i sałata na następny dzień, to wystarczy obrać udka i podsmażyć z np oregano, papryka ostrą. Na placku tortilli, np pełnoziarnistej smarujemy majonez pomieszany z ketchupem. Wykładamy podsmażone mięso, sałatę i możemy dokroić plasterki ogórka i pomidora, dodajemy trochę sera i zwijamy tortillę, podsmażamy na patelni lub podpiekamy w piekarniku i gotowe:)
|
A co Wy robicie jak zostają Wam udka na następny dzień? Wiadomo, że skórka następnego dnia nie jest już taka chrupiąca..... a ona jest jak dla mnie najważniejsza🍗Have a nice day, A:)
0 komentarze