5 przystawek na przyjęcie

by - lipca 21, 2017


Witajcie po długiej przerwie:) Jak można się domyślać latem, był to urlop, niestety powoli się kończy😔 Znalazłam odrobinę czasu, żeby podać Wam przepisy na 5 prostych przystawek, które sprawdzą się na urodzinach, sylwestrze czy każdej innej okazji. Nie wymagają dużego nakładu pracy a są smaczne:) Sprawdziłam je niedawno na urodzinach taty:D W większości produkty się powtarzają, także nie wydacie dużo na produkty, a więc do dzieła😆




1. Tortilla 
Składniki:
  • 3 placki tortilli pełnoziarnistej
  • 3 łyżki kukurydzy
  • rukola
  • serek kanapkowy, naturalny lub smakowy
  • pomidor
  • szynka
Wykonanie:
Gotowe placki tortilli smarujemy serkiem kanapkowym, ja użyłam czosnkowego, kroimy szynkę w drobne paseczki. Dodajemy łyżkę kukurydzy, plasterek pomidora lub dwa i odrobinę rukoli. Dodatki dodajemy według uznania. Zwijamy placki i wbijamy po 3 wykałaczki do każdego z nich i kroimy. Dzięki temu łatwo można je zjeść. Naczynie można wyłożyć rukolą dla dekoracji i gotowe😄

2. Faszerowane muszelki

Składniki
  • 200 g makaronu muszelki, do faszerowania
  • 250 g pieczarek
  • pół cebuli 
  • 3 plasterki szynki
  • paprykę czerwoną
  • 100- 150 g sera żółtego
  • pomidor krojony
  • sól, pieprz do smaku
  • pęczek pietruszki

Wykonanie
Makaron gotujemy około 5 min, w tym czasie obieramy pieczarki, myjemy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. Gdy pieczarka się podsmaży dodajemy do niej cebulę i przyprawy. Podgotowany makaron faszerujemy pieczarkami i drobno pokrojoną w kostkę paprykę i szynkę. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy całą puszkę pokrojonego pomidora razem z zalewą. Układamy na nie faszerowane muszelki, posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika na około 20-25 min, temp. 180 stopnia. Na koniec posypujemy drobno pokrojoną pietruszką dla dekoracji i wzbogacenia smaku😊





3. Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:
  • ok 500 g ziemniaków
  • 100 g startego żółtego sera
  • oregano
  • sól
  • odrobinę masła
  • 100-150 ml śmietany 30%
Wykonanie
Ziemniaki kroimy w cieniutkie plasterki, ja używam do tego mandoliny. Gotujemy je w osolonej wodzie ok 3 min. Wyciągamy i ostudzamy.  Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy ziemniaki warstwami, każdą z nich posypujemy oregano. Robimy około 10 warstw. Polewamy  śmietaną 30%, tak żeby zakryła ona ziemniaki. Na koniec posypujemy żółtym serem. Pieczemy 40 min w temp 200 stopni, aż ziemniaki będą miękkie a ser się zarumieni. Z zapiekanki odkrawamy kawałek i wylewamy nadmiar śmietany😆


4. Sałatka ryżowa  z kurczakiem
Składniki
  • 1 większa pierś kurczaka
  • przyprawa gyros
  • 1 torebka ryżu
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 por (biała część)
  • 50 g sera żółtego
  • 3 jajka 
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 ogórek zielony
 Wykonanie:
Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu, żeby nie był za miękki. Jajka gotujemy na twardo. Myjemy pierś, kroimy w kostkę, przyprawiamy i podsmażamy. W tym czasie obieramy ogórek i kroimy w drobną kostkę, ser żółty również. Por kroimy w półtalarki. Do ostudzonego ryżu dodajemy kurczaka, pokrojone jajka, majonez, musztardę, sól i pieprz. Całość mieszamy.

5. Sałata lodowa
Składniki
  • Główka sałaty lodowej
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • zioła włoskie
  • 1 łyżka wody i 3 oleju do winegretu
Wykonanie:
Sałatę myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki, kroimy pomidora i ogórka w drobną kostkę,  zioła włoskie mieszamy z olejem i wodą. Dodajemy kukurydzę i mieszamy. Podajemy na samym końcu, żeby sałata nie oklapła. Jeśli chcecie możecie dodać pokrojoną w kostkę fetę. Smacznego:)

A Wy jakie macie sprawdzone przepisy na proste przystawki? Piszcie w komentarzach. Mimo deszczowego poranku, życzę Wam miłego dnia, A😊

You May Also Like

3 komentarze

  1. Najbardziej podobają mi się te tortille :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tortille w takim wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super wpis! Widać, że się napracowałaś nad daniami! Aż by się chciało wprosić na wyżerkę ;) Zapraszam na mojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń

Wpadnij na Instagrama