Tarta budyniowa z borówkami i bezą
Hello, witam Was w piękną słoneczną sobotę:) Dziś dla mnie szczególny dzień, bowiem dokładnie 4 lata temu urodziłam moją kochaną córeczkę Liliankę. Co prawda, nie jest to tort, ale równie smaczny i nadaje się na różnego rodzaju uroczystości. Tarta wymaga trochę wysiłku, ale zapewniam, że jest tego warta, a więc do dzieła:D Podaję przepis😃
Składniki
a) Ciasto:
- 2,5 szkl mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 200 g Kasi
- 2 budynie waniliowe
- 1 cukier waniliowy
- 750 ml mleka
- 1 łyżka skrobi
- 5 białek
- szczypta soli
- 0,5 szkl cukru
- ok 100 g borówek amerykańskich
a) Ciasto:
Oddzielamy żółtka od białek. Do mąki i cukru dodajemy żółtka i zimną Kasie. Dokładnie mieszamy i ugniatamy kulę. Wkładamy do zamrażarki na 30 min. Potem wałkujemy na cienki placek układamy na tortownicę o średnicy 23cm, posmarowaną wcześniej tłuszczem. Brzegi wykładamy również ciastem. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 20 min w temp. 200 stopni, aż spód zrobi się rumiany.
b) Masa budyniowa
Z 750 ml odlewamy około 200 ml mleka. Resztę gotujemy w garnku. Do odlanego mleka dodajemy budyń, cukier i skrobię. Dokładnie mieszamy i wlewamy jak mleko zacznie bulgotać. Energicznie mieszamy, żeby budyń się nie przypalił. Gotową masę wylewamy na ciepłe ciasto i wyrównujemy szpatułką. Na wierzch układamy borówki. Wkładamy na kolejne 20 min do piekarnika.
c) Beza
Z wcześniej oddzielonych białek ubijemy mikserem bezę, dodając wcześniej szczyptę soli i cukier. Napełniamy nią rękaw cukierniczy i wyciskamy na budyń w dowolny sposób. Ciasto wkładamy na kolejne 20 -25 min do piekarnika i zmniejszamy temp. do 180 stopni. Najpierw 10 min podpiekamy od dołu, reszta na górę, tak żeby beza się zrumieniła.
Jak widzicie ciasto trzeba trzy razy wyciągać z pieca. pieczemy około godziny. Jak Wam zostanie odrobinę ciasta, możecie zrobić z niego kruche ciasteczka. Spód jest dosyć słodki, dlatego uważajcie z cukrem:) Na wierzch możecie również dać np maliny, poziomki. Ja akurat miałam w domu borówki. Smacznego:) A jakie są Wasze ulubione tarty? Piszcie w komentarzach. Have a nice day, A.
8 komentarze
Wygląda przepięknie i przesmacznie, ale sama przyznałaś, że do łatwych nie należy. Ja mistrzem pieczenia nie jestem i zdecydowanie wolę jeść niż gotować, ale przepis zapiszę.
OdpowiedzUsuńzawsze warto spróbować:)
UsuńMoje ulubione połączenie :) Uwielbiam bezy, a w połączeniu z budyniem i borówkami musi być fantastyczne :D
OdpowiedzUsuńno i było:)
UsuńJeeeeeejku, jak pysznie! Budyń i borówka to połączenie jak marzenie! Zawsze polegam z masą budyniową, ale jakby mi ktoś przygotował to ciacho zniknęłoby z talerza w pięć minut!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńUwielbiam słodkości z borówkami! :)
OdpowiedzUsuń