Gołąbki inaczej
Hello, dziś podam Wam mój przepis na gołąbki inaczej, zawierają praktycznie te same składniki co tradycyjne, ale są o wiele szybsze w wykonaniu i równie pyszne:) Do dzieła:D
Składniki:
- 500 gr mięsa mielonego, ja użyłam z szynki
- 100 gr ryżu
- pół główki małej kapusty młodej
- sól, pieprz do smaku
- 200 ml bulionu mięsnego
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1 puszka pomidorów krojonych
Wykonanie:
Mięso mielimy, dodajemy do niego ryż, jajko, pokrojoną kapustę, sól, pieprz. Mieszamy i formujemy dość duże kule. Na patelnię dodajemy łyżkę masła, podsmażamy gołąbki z dwóch stron po około 5 min aż się zrumienią. Wykładamy je do szybkowaru. Dodajemy bulion i pomidory krojone razem z zalewą. Gotujemy około 30 min i gotowe. Smacznego:)
Jak widzicie jest to bardzo szybki przepis, nadaje się zarówno jako danie w tygodniu, gdy nie mamy za wiele czasu, jak i na niedzielny obiad bo jest pyszne, mimo że nie prezentuje się zbyt "ładnie"😄. A Wy wolicie taką wersję gołąbków czy tradycyjną? Piszcie w komentarzach:) Have a nice day, A.
1 komentarze
Świetny pomysł na danie, szkoda tylko, że nie jem mięsa. Zapraszam do siebie mmusicmonster.blogspot.com
OdpowiedzUsuń