Jak zrobić szarlotkę na kruchym cieście? Dlaczego klasyka zawsze się obroni

by - kwietnia 13, 2020


 Witajcie kochani:) Jak mijają święta? Okres kwarantanny ma też swoje plusy, w postaci większej ilości czasu na pieczenie. Myślę, że większość z nas lubi jabłecznik i sernik, klasyka moim zdaniem zawsze się obroni. Tym razem jednak nie będzie to kolejny sernik a klasyczna szarlotka, z delikatnymi zmianami. Z jakimi? Za chwilę się przekonacie. Znajdziecie tu szarlotkę z kruszonką prosty przepis.

Przepis na szarlotkę na kruchym cieście

Ciasto kruche:

  • 600 g mąki pszennej

  • 1 łyżka cukru trzcinowego

  • 5 żółtek

    • 1 łyżka bułki tartej

  • kostka masła (200 g)  

     

     Nadzienie z jabłek:

    - około   kg jabłek

    - 1 łyżeczka cynamonu

    - 1 łyżka masła

    -2 łyżki cukru trzcinowego

    - 50 ml soku jabłkowego

    Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania ciasta
  • odrobina masła i bułki tartej do podsypania tortownicy 






Jak zrobić zdrowszą wersję ciasta kruchego?

Ciasto kruche do najzdrowszych nie należy, ale myślę że od czasu do czasu możemy sobie na nie pozwolić, zwłaszcza w święta. W mojej wersji cukier biały zastąpiłam trzcinowym i to w znacznie mniejszej ilości niż normalnie. Wolę szarlotki nieco mniej słodkie, takie aby dobrze było czuć jabłka, a takie ciasto jedynie podkreśli ich smak.

Przygotowanie ciasta:

Przesiać mąkę, dodać do niej cukier, żółtka, masło. Ciasto wyrabiać aż powstanie jednolita masa. Włożyć do worka, a potem zamrażarki na 30 min. W tym czasie zająć się przygotowaniem jabłek.

Nadzienie do szarlotki:

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni dodać 1 łyżkę masła, gdy się roztopi dodać jabłka, cukier, cynamon. Podsmażyć 5 min po czym dodać sok jabłkowy i dusić na małym ogniu około 5-10 min, na sam koniec jabłka posypać 1 łyżką bułki tartej, tak aby masa była bardziej zwarta. 

Złożenie ciasta:

Ciasto wyciągamy z zamrażarki, odkrajamy 3/4, resztę chowamy do zamrażarki.wałkujemy na placek o grubości około 1 cm. Tortownicę smarujemy odrobiną masła i posypujemy bułką tartą, tak aby nie przywarło do blachy. Z pozostałego ciasta kroimy paski o szerokości 1 cm, którymi będziemy wyklejać boki tortownicy. Ciasto nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min. 

Gdy spód się podpiecze, wykładamy na nie masę z jabłek, a na tartce o drobnych oczkach ścieramy pozostałe ciasto kruche. Boki możemy ozdobić kawałkami ciasta, żeby ładniej wyglądało. Wkładamy je na kolejne 25 min do piekarnika. Gdy będzie jeszcze ciepłe, posypujemy je cukrem pudrem. Jak sami widzicie to prosty przepis na szarlotkę.

Szarlotka na kruchym cieście najlepiej smakuje na ciepło, można np podać z gałką lodów waniliowych i miętą. Smacznego!

A wy jesteście fanami szarlotki czy jabłecznika? A może macie inne ulubione ciasto? Piekliście coś na święta? Jeśli tak, to podrzućcie link do przepisu, chętnie spróbuję czegoś nowego, A.



_____
Jeśli podoba Ci się mój blog, to zapraszam do:
a) polubienia mojego  FACEBOOKa
i/lub 
b) zaobserwuj profil na  INSTAGRAMie

You May Also Like

7 komentarze

  1. Uwielbiam szarlotkę, robię regularnie, ale musi być z kruchym ciastem. Raz w restauracji zamówiłem na deser z bitą śmietaną. Przynieśli mi same jabłka w słoiczku, z kleksem śmietany. Co to miało być? To nie jest prawdziwa szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja myslalam ze szarlotka i jablecznik to to samo ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam :) Ciasta z jabłkami mogłabym jeść ciągle. Twoje wygląda mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotka <3! Ja korzystam ciut z innego, błyskawicznego przepisu. Pewnie wkrótce pojawi się na moim blogu, także zapraszam. Ale pewnie obie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Wpadnij na Instagrama