Sernik na ciemnym, kruchym spodzie z bezą i gruszką
Witajcie😊Sernik to jedno z moich ukochanych ciast, o czym mogliście się przekonać, np TUTAJ Dziś chcę Wam pokazać przepis, który robiłam jakiś czas temu, ciasto nie jest za słodkie, jak dla mnie w sam raz, choć miłośnicy słodkości zawsze mogą sobie zwiększyć ilość cukru:D A więc do pieczenia:)
SKŁADNIKI:
A) SPÓD
- 2 szkl mąki pszennej
- 0,5 szkl cukru
- 175 g Kasi
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 4 żółtka
- 1 kg sera naturalnego President
- ok. 10 kropel ekstraktu z wanilii
- 0,5 szkl cukru pudru
- 1 budyń waniliowy
- 1 mała gruszka
- 4 białka
- szczypta soli
- 0,5 szkl cukru
WYKONANIE:
A) SPÓD:
Oddzielić żółtka od białek. Przesiać mąkę, kakao, cynamon, dodać cukier, żółtka i Kasię. Wymieszać i ugnieść ciasto. Włożyć je na pół godziny do zamrażarki.
B) MASA SEROWA:
Do sera dodać cukier, budyń i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszać mikserem. Obrać gruszkę i pokroić w bardzo drobną kostkę. Dodać do masy serowej.
C) BEZA:
Ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Powoli dodawać do piany cukier.
D) WYKOŃCZENIE:
Kwadratową bezę o wymiarach 25 na 25 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blachy dać cienko rozwałkowane ciasto. Włożyć na 5-7 min do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, żeby je podpiec.
Gdy spód się podpiecze, wykładamy na niego masę serową i wygładzamy.
Na koniec od razu wykładamy pianę z białek i również wygładzamy. Na koniec wkładamy ciasto do piekarnika na 45 min, temperatura 180 stopni. Przez pierwsze 35 min sam dół, a ostatnie 10 min góra. Ciasto kroić dobrze wystudzone. I gotowe:)
A Wy z czym lubicie jeść serniki? Jaki jest Wasz ulubiony?:) Piszcie w komentarzach. Miłego dnia, A.
_____
Jeśli podoba Ci się mój blog, to zapraszam do:
a) polubienia mojego FACEBOOKa
i/lub
b) zaobserwuj profil na INSTAGRAMie
1 komentarze
Oo -jestem mega ciekawa jak smakuje ta beza na serniku :D
OdpowiedzUsuń