Tarta z warzywami i kurczakiem
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 pierś z kurczaka
- 1 - 2 łyżki masła
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie
- opakowanie warzyw na patelnię (ja użyłam tych z biedronki - 750g)
- 100 ml śmietany 30%
- 50 gr żółtego sera
- 1 jajko
Wykonanie:
Blachę okrągłą o średnicy 25 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Wycinamy z ciasta francuskiego okrąg pasujący do dna blachy. Z reszty ciasta wycinamy paski grubości ok 1,5-2 cm i wyklejamy nimi boki tortownicy. Spód wkładamy na 10 min do piekarnika, temp. 180 stopni, żeby podpiec ciasto.
W czasie gdy ciasto się podpieka, myjemy pierś, kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dajemy na nią pierś doprawioną papryką. Gdy się zrumieni z dwóch stron, dodajemy do niej warzywa na patelnię i lekko podsmażamy przez 5-7 min. Wcześniej warzywa doprawiamy solą i pieprzem.
Do śmietany dodajemy wcześniej starty ser, jedno całe jajko, zioła prowansalskie. Całość dobrze mieszamy i polejemy tym wierzch naszej tarty.
Danie wkładamy do rozgrzanego wcześniej pieca na 40 -45 min (temp.180 stopni). Przez pierwsze 30 min góra-dół, a pod koniec sama góra, żeby ser się ładnie zrumienił. Tartę kroimy lekko wystudzoną. Smacznego:)
_____
Jeśli podoba Ci się mój blog, to zapraszam do:
a) polubienia mojego FACEBOOKa
i/lub
b) zaobserwuj profil na INSTAGRAMie
14 komentarze
Fajne, szybkie danie - idealne na dni, kiedy nie o końca mamy ochotę stać przy garach ;)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak:) prosto i smacznie
Usuńsuper przepis i łatwy w wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńpolecam się na przyszłość:)
UsuńJa ostatnio recenzowałam i testuję przepisy z książki "Gotuję, nie marnuję"
OdpowiedzUsuńsłyszałam o tej książce, ale nie czytałam jej jeszcze, a chętnie bym się dowiedziała jak gotować i nie marnować jedzenia:)
UsuńFantastyczny przepis na podanie warzyw w inny, atrakcyjny sposób :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńAż się głodna zrobiłam. Dzięki za pomysł na kolację :-)
OdpowiedzUsuńproszę bardzo :D
UsuńJedno z lepszych i szybszychdań, jakie znam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńNie dość że łatwe, to i smaczne!
OdpowiedzUsuńIdealny przepis dla mnie! Muszę wykorzystać przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuń