Pancakes z syropem klonowym
Witajcie kochani😊 Dziś pora na pyszne, szybkie i proste naleśniczki, zwane inaczej pancakes:) Idealna propozycja dla dzieci, choć dorosłym też posmakują. Moje mają taki bardziej podłużny kształt, bo były smażone na patelni do naleśników, a wiadomo że na niej środek jest wyżej niż brzegi. Z podanych składników wyjdzie Wam około 20 sztuk.
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki masła (roztopionego)
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki ksylitolu (lub zwykłego cukru)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ulubione owoce, syrop klonowy
WYKONANIE:
Masło roztopić. Do jajka, masła, ksylitolu, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Składniki dobrze wymieszać.
Naleśniczki smażyć na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu, lub na tej do naleśników, ale już dać pół łyżeczki masła. Nakładać małą chochelką ciasto, smażyć z obu stron, do uzyskania ładnego koloru.
Podawać na ciepło, najlepiej jako stosik naleśników z ulubionymi owocami i dodatkami. Ja użyłam bananów i syropu klonowego:) Nie przejmujcie się aż tak bardzo wyglądem, fajnie jakby były idealnie okrągłe, ale nie zawsze się to udaje.... Smacznego:)
A Wy lubicie pancakes? Z czym je najchętniej jecie, jaki jest Wasz sekretny składnik? Piszcie w komentarzach:) Miłego dnia, A:)
__________________________________________________________________
0 komentarze