Babeczki z gruszką
Witajcie:) Dziś słodki przepis na szybki deser. Któż z nas nie lubi babeczek? Są proste w wykonaniu, wymagają małej ilości składników i poprawiają nastrój:D A więc do dzieła😊
SKŁADNIKI:
a) Ciasto
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki oleju
- 0,5 szklanki cukru
- 3 małe gruszki, ja użyłam gatunek Rocha, lub 2 średniej wielkości
- 1 łyżeczkę masła
- 1 łyżeczkę cukru trzcinowego
- 40-50 gram startej czekolady mlecznej
WYKONANIE:
A) Dodatki:
Gruszki obieramy, kroimy na drobną kostkę. Podsmażamy na maśle z cukrem trzcinowym, około 10-15 min, aż gruszki zmiękną. Czekoladę trzemy na tarce o drobnych oczkach.
b) Ciasto:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy do nich żółtka, mleko,proszek, olej, połowę czekolady oraz powoli przesianą mąkę. Mieszamy trzepaczką. Blaszkę do babeczek wykładamy papierowymi foremkami. Do każdej z nich dajemy po łyżce ciasta, następnie łyżeczce gruszek i wierzch przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Na koniec posypujemy reszt a czekolady. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 25-30 minut i gotowe!
Jeśli nie lubicie gruszek, możecie w ten sam sposób udusić jabłka, lub po prostu pół kostki czekolady mlecznej. Piszcie w komentarzach z czym Wy najbardziej lubicie jeść babeczki:) Miłego dnia, A.
4 komentarze
Uwielbiam gruszki, chociaż nie ma już tak dobrych jak kiedyś. Ciastko wygląda smakowicie, może wypróbuję w weekend
OdpowiedzUsuńIdealne dla każdego łasucha!
OdpowiedzUsuńDziękuję ☺
UsuńWszelkiego rodzaju babeczki uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuń