Ciasto z pomarańczą
Witajcie:) Dziś przepis na kolejne ciasto, tym razem pora na słodko- kwaśny biszkopt z pomarańczami. Zapytacie pewnie dlaczego kwaśny?😕 A to dlatego, że możecie trafić tak jak ja na kwaśne pomarańcze, ale to nic nie szkodzi:) Będzie fajny kontrast do słodkiego kremu. A więc do dzieła!
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
KREM:
- 1 skórka z pomarańczy
- 500 ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- 3 łyżki cukru trzcinowego
GALARETKA:
- 1 galaretka, np truskawkowa
- 300 ml wrzątku
DODATKI:
- 2 pomarańcze
WYKONANIE:
BISZKOPT:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem, dodając powoli cukier. Potem dodajemy żółtka, mieszamy z białkami trzepaczką. Na koniec powoli dodajemy przesianą przez sitko mąkę energicznie mieszając. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach 25 na 25 cm. Biszkopt pieczemy około 30 min w temperaturze 180 stopni.
KREM:
W czasie gdy piecze się biszkopt, robimy krem. Z 500 ml mleka połowę odlewamy do garnka. Dodajemy do niego skórkę z 1 pomarańczy. W drugiej części mleka rozpuszczamy budyń i cukier. Gdy mleko zaczyna bulgotać, wyciągamy skórki, następnie dodajemy resztę mleka z budyniem, energicznie mieszamy. Gdyby masa była zbyt gęsta, to zmiksujmy ją z 4-5 łyżkami mleka.
GALARETKA:
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia.
WYKOŃCZENIE CIASTA:
Wyciągamy biszkopt z piekarnika, nasączamy sokiem z pomarańczy, który zostanie po krojeniu owoców na plasterki. Na biszkopt wykładamy krem. Ciasto może być ciepłe. Następnie dajemy na nie pokrojone pomarańcze, a na końcu kilka łyżek stężałej galaretki. Wkładamy do lodówki, żeby ciasto ostygło i gotowe. Smacznego!😋
Jak Wam podoba się ten przepis? Lubicie pomarańcze? Jakie ciasta z nimi robicie? Piszcie w komentarzach. Miłego dnia, A.
______________________________________________________
0 komentarze