Schab wg Magdy Gessler
Witajcie, z okazji dzisiejszego święta, czyli Dnia kotleta schabowego, dodaję mięso inspirowane przepisem Magdy Gessler. Nie wiem czy tak jak ja jesteście jej fanką, ale nie przepuszczam żadnego odcinka "Kuchennych rewolucji". Schab w mleku nie raz był pokazywany w tym programie, a dziś po mojemu, a więc do dzieła!:)
SKŁADNIKI:
- Około 1 kg schabu
- 400-500 ml mleka
- 2 średnie cebule
- sól, pieprz do smaku
- 2 jajka
- bułka tarta
WYKONANIE:
Schab myjemy, kroimy na plastry około 1-1,5 cm. Dobrze rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Do naczynia wkładamy schab, na niego cebulę i zalewamy mlekiem. Robimy tak na każdej z warstw. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, żeby mięso mogło skruszeć. Najlepiej jakby mięso było całą noc w lodówce. Potem wyciągamy z mleka i panierujemy jak zwykle.
A Wy z czym podajecie schabowego? Ja najbardziej lubię tradycyjną wersję, czyli z ziemniakami z masłem i mizeria:)
0 komentarze