Jak zrobić biszkopt z kaszą manną, truskawkami i galaretkę.
Kolejny dzień kwarantanny za nami, kolejne jeszcze przed nami... Umilam sobie ten czas pieczeniem i gotowaniem, nareszcie mam na to czas i mogę wymyślać, kombinować, mieszać, czyli coś co lubię robić najbardziej. Efektem tego będzie poniższy przepis. Jeśli jesteście fanami kaszy mannej, lub mleczka kokosowego, to przypadnie wam on do gustu, a ciasto jest pyszne.
Patrząc na poprzedni przepis, w którym wykorzystałam kaszę manną, czyli tartę z kaszą manną i owocami wiele osób lubi ten składnik, ponieważ był to jeden z popularniejszych przepisów.
Przepis na biszkopt
Do pieczenia biszkoptów używam tylko tego przepisu, u mnie on się bardzo sprawdza. Jest bardzo łatwy do przygotowania, więc poradzą sobie z nim też osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem, jak i osoby, które chcą mieć pewność, że im wyjdzie. Zatem, aby przygotować spód naszego ciasta potrzebujemy:
Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
A) BISZKOPT
A) BISZKOPT
Ubij białka mikserem, pod koniec dodaj powoli cukier i żółtka. Przesiej
mąkę i powoli dodawaj do masy, użyj do tego trzepaczki. Tortownicę
wyłóż papierem do pieczenia. Piecz 30 min, w
temperaturze 180 stopni.
W czasie gdy nasz biszkopt się piecze, możemy przygotowywać masę z kaszy manny.
Przepis na masę z kaszy manny
Składniki
- 4 łyżki kaszy manny
- puszka mleka kokosowego (ja miałam 400 ml)
- 50 g masła
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu, ja użyłam wielokwiatowego
WYKONANIE:
B) Masa
B) Masa
Odlej połowę mleka, żeby w niej rozmieszać kaszę, gdy druga połowa się zagotuje, wlej resztę i ciągle mieszaj aż zgęstnieje. Ściągnij z płyty/ ognia. Masło zmiksuj z miodem. Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywno. Do masła dodawać ostudzoną kaszę, żółtko i pianę z białek, całość wymieszaj.
Pozostałe składniki:
- galaretka (ja użyłam truskawkowej)- 400 ml wody (używam zawsze mniej niż jest napisane na opakowaniu)
- około 250 gr truskawek
- garść borówek amerykańskich
- około 2 łyżki dżemu, np truskawkowego
Składanie ciasta:
Gdy biszkopt wystygnie, posmaruj go dżemem. Na to nałóż masę z kaszy. Wstawić do piekarnika na kolejne 25 min, ta sama temperatura. Galaretkę przygotuj tak jak na opakowaniu. Gdy ciasto przestygnie udekoruj je wedle uznania owocami, i zalej galaretką. Podawać schłodzone:)P.S ja lubię taki bałagan z galaretki niż gładką taflę, kwestia gustu:)A wy lubicie kaszę? Czy jesteście zwolennikami innych ciast? Co ostatnio piekliście? Pochwalcie się linkami do blogów, jeśli macie to chętnie wpadnę i odwiedzę:) Miłego dnia, A.
_____
Jeśli podoba Ci się mój blog, to zapraszam do:
a) polubienia mojego FACEBOOKa
i/lub
b) zaobserwuj profil na INSTAGRAMie
9 komentarze
Ja uwielbiam zarówno mleczko kokosowe, jak i kaszę mannę! :) Aż się zdziwiłam, że biszkopt bez proszku do pieczenia. Ja ostatnio robiłam ciasto marchewkowe (przepis na moim blogu www.strefamam.pl), a już jutro będę robić torcik na urodziny dla męża. może masz jakiś sprawdzony przepis na mały torcik dla 2 osób? :)
OdpowiedzUsuńMam przepis na tort, ale zdecydowanie dla większej ilości osób niż 2, zawsze można zjeść następnego dnia do kawy🙂
UsuńKasza manna to moja trauma z dzieciństwa, ale w takiej formie zdecydowanie przejdzie ;-)
OdpowiedzUsuńMożna ją kochać, albo nienawidzić 😅
UsuńNigdy nie robiłam asy z kaszy- muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, może Ci posmakuje
UsuńTo ciasto wygląda smakowicie, aż się głodna zrobiłam
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń