Jak zrobić rogaliki drożdżowe?
Witajcie kochani :) Dawno nie wrzucałam przepisu, dlatego korzystając z większej ilości wolnego czasu postanowiłam to nadrobić:) Spieszę do was ze sprawdzonym przepisem na rogaliki drożdżowe. Ciasto drożdżowe wbrew pozorom do najłatwiejszych nie należy, dlatego dzielę się z wami moim przepisem, zawsze mi nieskromnie mówiąc wychodzi. Ostatnio bardzo wam przypadł do gustu przepis na rogaliki z gotowego ciasta francuskiego.
Co prawda jeden przepis na rogaliki drożdżowe już był, ale tutaj macie wersję ulepszoną i z proporcją na większą ilość słodkości, no i z Nutellą, a nie marmoladą.
Przepis na rogaliki drożdżowe
Ciasto:
500 ml mleka
1 szklanka cukru
1400 - 1500 g mąki
50 g drożdży
1 jajko
Dodatkowo:
- 1 jajko
- Nutella (wg uznania)
- cukier puder do posypania rogalików
- mąka do podsypywania ciasta
Mleko podgrzewamy tak, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Wlewamy je do większej misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe produkty takie jak: drożdże, mąkę, jajko, cukier. Całość wyrabiamy, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Pozostawiamy w misce, przykrytej w jakimś ciepłym miejscu, na około 2 godziny, żeby ciasto bardziej wyrosło (zwiększyło dwukrotnie swoją wielkość).
Jak formować rogaliki drożdżowe?
Odkrajamy kawałek ciasta, wałkujemy na stolnicy na grubość około 3-4 mmm (nie za cienkie, żeby rogaliki były pulchne) na kształt koła. Nożem kroimy je na dwie połówki i z każdej wycinamy trójkąty, o takiej wielkości, jaka nas interesuje. Każdy rogalik smarujemy Nutellą i zawijamy, możemy też na końcu podwinąć rogi, żeby kształtem przypominały księżyc. Gdy rogaliki będą pozwijane, smarujemy je roztrzepanym białkiem z odrobiną wody. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do temp 180 ° (góra- dół) na 18 minut. Po upieczeniu możemy je posypać cukrem pudrem. Jeśli nie jesteś zwolennikiem kremu orzechowego, lub po prostu masz na niego uczulenie, to śmiało możesz go zamienić na marmoladę:)
Z podanego przepisu wychodzi sporych rozmiarów miska, która mieści około 60 - 70 rogalików. Smacznego!
Dajcie znać w komentarzach, czy lubicie ciasto drożdżowe, co najchętniej z niego robicie? Macie jakieś ulubione nadzienie do rogalików? Miłego dnia, A.
_____
Jeśli podoba Ci się mój blog, to zapraszam do:
a) polubienia mojego FACEBOOKa
i/lub
b) zaobserwuj profil na INSTAGRAMie
7 komentarze
Najbardziej lubimy rogaliki nadziane powidłami :D
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam
UsuńWyglądają pysznie! Moja zona robi krucho-drożdżowe z domowymi powidłami śliwkowymi
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować i takie zrobić
UsuńNiestety w Warszawie nie ma już drożdzy w sprzedaży :(
OdpowiedzUsuńTeraz może być z tym problem
UsuńOO - chetnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuń