Ciasto czekoladowe/ tort z truskawkami
Witajcie kochani:) Dziś pora na ciasto, które mi posłużyło ostatnio jako tort urodzinowy, ale świetnie się sprawdzi również jako ciasto na walentynki, dzień kobiet czy inne święto. Trochę trzeba włożyć w niego pracy, ale efekt jest tego warty, zresztą spróbujcie sami😊
SKŁADNIKI:
A) BISZKOPT
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżeczek ciemnego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml śmietany 30%
- 250 ml mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g gorzkiej czekolady
- 450 g truskawek mrożonych
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka wody
- 10 orzechów włoskich
- 3 łyżki syropu klonowego
WYKONANIE:
A) CIASTO:
Ubij białka mikserem, pod koniec dodaj powoli cukier i żółtka. Przesiej
mąkę, kakao, proszek i powoli dodawaj do masy, użyj do tego trzepaczki. Tortownicę
wyłóż papierem do pieczenia a boki wysmaruj masłem. Piecz 30 min, w
temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pojawi się taka jakby skorupka,
która zacznie pękać, ściągnij ją delikatnie, a otrzymasz prosty
biszkopt. Jak już ciasto ostygnie, to nożem z ząbkami, przekrój go na
dwie części.
B) KREM:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietanę dobrze ubić mikserem. Włożyć do lodówki jak będziemy ubijać mascarpone z cukrem. Gdy czekolada przestygnie, ale nadal będzie płynna, to dodać ją do mascarpone i miksować na małych obrotach, pod koniec dodawać do masy powoli ubitą wcześniej śmietanę. Krem włożyć do lodówki i wyciągnąć dopiero wtedy, gdy będziemy kończyć ciasto.
C) DODATKI:
Do garnka dodać mrożone truskawki, łyżkę wody i cukier, gotować około 30 minut na wolnym ogniu, aż owoce się rozpadną i powstanie coś na kształt konfitury. Orzechy obrać i do innego garnka je wsypać razem z syropem klonowym. Orzechy się skarmelizują, ale tą czynność wykonać pod sam koniec, jak będziemy dekorować ciasto.
D) WYKONANIE:
Biszkopt przeciąć na pół. 3/4 konfitury z truskawek posmarować jeden płat biszkoptu, następnie cały krem, wygładzić i przykryć kolejną częścią ciast. Na wierzchu posmarować resztą truskawek i na środek dodać skarmelizowane orzechy. Ciasto włożyć na parę godzin do lodówki i podawać dobrze wystudzone.
A wy jakie ciasto pieczecie na walentynki? Używacie mrożonych owoców zimą? Piszcie w komentarzach:) Miłego dnia, A.
_____
Jeśli podoba Ci się mój blog, to zapraszam do:
a) polubienia mojego FACEBOOK'a
i/lub
b) zaobserwuj profil na INSTAGRAMIE
14 komentarze
Nie przepadam za biszkoptem czekoladowym. Ale twój przepis z tą konfiturą z truskawek wydaje się bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńTeż jestem zwolenniczką klasyki, ale czasem lubię też poeksperynentowac😊
UsuńCiacho wyszło cudnie, musiało być przepyszne! Mniam!! :)
OdpowiedzUsuńhttps://buszujwkuchni.com
Dziękuję i chętnie do Ciebie wpadnę 😊
Usuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńTorcik wyglada smakowicie, ja mało piekę, raczej gotuję. Ale czasem uzywam mrożonych sliwek na placek.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie. Moja mama często używa mrożone owoce. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem jakie ciasto zrobię na weekend
OdpowiedzUsuńBardzo fajna receptura, choć ja pewnie wrzuciłabym truskawy do środka, a górę polała ganachem, bo uwielbiam ganache <3 Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
UsuńPrezentuje się świetnie i nietuzinkowo. Zapewne smakuje doskonale :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuń