Szarlotka na kruchym spodzie z bezą i kruszonką

Witajcie kochani😊 Kto z nas nie lubi szarlotek? A czy może być lepsze połączenie od szarlotki z bezą? Przepis nie jest dietetyczny, ale za to jaki przepyszny:) Aby trochę było zdrowsze ciasto, do masy z jabłek zamiast cukru dodałam ksylitol:D Możecie zamienić także rodzaj mąki, wtedy ciasto też będzie zdrowsze. A więc do dzieła!
Składniki
a) Ciasto:- 2 szkl mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 200 g Kasi lub masła
- 4 duże jabłka, najlepiej dosyć słodkie
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki ksylitolu
- 5 białek
- szczypta soli
- 0,5 szkl cukru
Wykonanie:
a) Ciasto:
Oddzielamy żółtka od białek. Do mąki i cukru dodajemy żółtka i zimną
Kasie. Dokładnie mieszamy i ugniatamy kulę. Wkładamy do zamrażarki na 30
min. Potem wałkujemy na cienki placek układamy na tortownicę o średnicy
23cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi wykładamy również
ciastem. Zostawiamy 1/3 ciasta i wkładamy na chwilę jeszcze raz do zamrażarki, bo posłuży nam za kruszonkę. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 20 min w temp. 200
stopni, aż spód zrobi się rumiany.
b) Masa jabłkowa
W czasie gdy piecze się spód ciasta, obieramy jabłka. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy ksylitol i cynamon. Dokładnie mieszamy i podsmażamy na małym ogniu około 15 min, żeby jabłka przeszły smakiem cynamonu i odrobinę zmiękły.
c) Beza
Z wcześniej oddzielonych białek ubijemy mikserem bezę, dodając wcześniej
szczyptę soli i cukier.
Wyciągamy spód ciasta z piekarnika. Wykładamy na nie podsmażone jabłka, potem bezę, wyrównujemy a na wierzch ścieramy resztę ciasta z zamrażarki na tarce o grubych oczkach.
Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i tak przygotowane ciasto pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu dobrze wystudzić i pokroić. Smacznego🍰🍎
A wy lubicie szarlotki? Dodajecie do nich cynamon, czy macie jakieś inne tajne składniki? Piszcie w komentarzach, chętnie poznam wasze przepisy:) Miłego dnia, A.
_____
Jeśli podoba Ci się mój blog, to zapraszam do:
a) polubienia mojego FACEBOOKa
i/lub
b) zaobserwuj profil na INSTAGRAMie
8 komentarze
Mniam! To połączenie musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych:)
UsuńNo i moja dieta odeszła właśnie w zapomnienie :) pycha!
OdpowiedzUsuńżycie jest za krótkie, żeby być na diecie:D
UsuńSzarlotka przywołuje wspomnienia z dzieciństwa - bynajmniej u mnie :) Ta wygląda na prawdę wspaniale ...
OdpowiedzUsuńdziękuję, fakt to ciasto zna chyba każdy z nas:)
UsuńFaktycznie kalorii troche ma. Ale kto by się przejmował? :D
OdpowiedzUsuńSzarlotka to u mnie jedno z topowych ciast. Można je robić na wiele sposobów ale z lodami smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuń