Jak zrobić frytki z batatów?
Witajcie😊 Dziś dodaję przepis na słodkie i pyszne frytki z batatów:) Świetnie się sprawdzą zarówno jako dodatek jak również osobne danie. Pieczone w piekarniku są przepyszne:) Taka ciekawa alternatywa dla klasycznego ziemniaka. Odkryłam je stosunkowo niedawno, ale można powiedzieć że się w nich zakochałam. Uwielbiam ich słodki smak:) A więc do dzieła!:D
SKŁADNIKI:
- 3 duże bataty
- 2 - 3 łyżki oliwy, ja użyłam z dodatkiem bazylii
- 1 łyżka oregano
- sól
WYKONANIE:
Bataty obrać, umyć i pokroić jak na zdjęciu, w słupki około 1 cm szerokości.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać oregano z oliwą. Wyłożyć bataty na blaszkę i posmarować je oliwą z oregano, na koniec trochę posolić.
Piekarnik nastawić na temp. 180 stopni. Frytki piec około 25-30 min, zależy ile ich mamy w blaszce. Co jakiś czas zaglądać, żeby nam się za bardzo nie podpiekły.
PROPOZYCJA PODANIA:
Powyżej pokazane jest z czym można podawać frytki. Przede wszystkim zróbcie sos czosnkowy (3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku, wymieszać). Jak widzicie upiekłam w piekarniku również udka i pomidorki cherry, są podane na sałacie masłowej z sosem vinegret. Smacznego!
A wy z czym podajecie bataty? Co oprócz frytek z nimi robicie? Piszcie w komentarzach:) Miłego dnia, A.
4 komentarze
Właśnie szukałam przepisu na frytki z batatów. Nie wiedziałam, że to taka łatwizna :) Koniecznie wypróbuję, bo jeszcze nie miałam okazji jeść słodkich ziemniaczków.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://tamczytam.blogspot.com
Preferuję prostą, domową kuchnię, więc moje przepisy też są proste i smaczne:) Pozdrawiam
UsuńUwielbiam frytki z batatów, ale soli nie używam.
OdpowiedzUsuńPodobnie jak osoba wyżej nie używam soli, ale same frytki uwiebiam :)
OdpowiedzUsuń