Świąteczne pierniczki
Witajcie kochani😊Dziś chcę Wam pokazać jak zrobić świąteczne dodaję przepis na pierniczki, które są od razu miękkie, czyli jednym słowem od razu można je zjeść!😋 Jeśli robicie pierwszy raz pierniki, ten przepis Wam pomoże, bo poradzicie sobie z nim bez problemu:)
SKŁADNIKI:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie przyprawy do piernika (20g)
- 3 łyżki płynnego miodu
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki sody
WYKONANIE:
Do garnka dodajemy miód, masło, cukier. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Jak ciecz przestygnie, dodajemy ją do maki, przyprawy, sody, jajka. Dokładnie wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Jeśli masa będzie za lepka, podsypujmy odrobiną mąki. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, żeby je schłodzić.
Stolnicę podsypujemy mąką, wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm, nie za cienko, bo pierniczki wyjdą za twarde. Wycinamy foremką pierniki.
Wkładamy pierniki do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni, na 8 minut. Trzeba pilnować tego czasu, żeby ciastka się nie spaliły. Po każdym wycięciu kształtów wałkowałam ciasto od nowa, by zużyć je całe i gotowe:) Po wyciągnięciu z piekarnika, ostudzić ciastka na kratce.
Nie lukruje pierników, ponieważ nie chciałam zakryć wzorków:) Jeśli lubicie słodsze ciastka to dodajcie odrobinę więcej cukru i mniej przyprawy do piernika, bo moje są mocno piernikowe😃 Najważniejsze, że
A Wy już popiekliście pierniki? Jeśli chcecie wiedzieć, gdzie kupiłam foremki to piszcie w komentarzach:) Miłego dnia, A.
12 komentarze
Bardzo precyzyjne :) muszą smakować nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj piekłam i tez nie lukruję:-)
OdpowiedzUsuńJa upiekłam kruche ciasteczka z cukrem. Nigdy nie robiłam pierniczków, ale zachęciłaś mnie - jutro zrobię :))
OdpowiedzUsuńZawsze warto spróbować czegoś nowego:) polecam
UsuńTrzeba spróbować przpis :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyszły! :) Też mam te foremki i mam zamiar wypróbować właśnie na pierniczkach :)
OdpowiedzUsuńWyglądają ślicznie i apetycznie. W tym roku wprawdzie już upiekłam ze starego przepisu ale ten przepis na pewno wypróbuję nie wykluczone że wcześniej jak w kolejne święta ;-) BTW fantastyczne foremki.
OdpowiedzUsuńooo masz bardzo ladne pierniczki! U mnie jzu akurat sa zrobione i polukrowane ale smaka i tak robisz :D
OdpowiedzUsuńŁadne kształty ciasteczek, ale ja bym poeksperymentowała z innym rodzajem mąki i słodzidłem innym niż miód. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCałkiem fajny przepis, ale na świąteczne pierniki, to mamy swój własny - sekretny - przepis! :)
OdpowiedzUsuńA mi się bardzo podobają foremki.
OdpowiedzUsuńJa nie wyobrażam sobie Świąt bez pieczenia pierników! Z tym, że na moją rodzinkę i tych wszystkich głodomorów to muszę korzystać przynajmniej z 2 kg mąki :)
OdpowiedzUsuń