Jak szybko zrobić babkę cytrynową?
Witajcie w te niedzielne popołudnie:) Nie wiem jak wy, ale ja o tej porze piję poobiednią kawkę🍵A wiadomo, że jak kawa to i by się ciacho do niej przydało🍰 Dziś przepis na babkę cytrynową z lukrem cytrynowym. Ciasto jest dość wilgotne ze względu na użycie oleju. Niektórzy się za głowę złapią i zapytają a dlaczego nie masło, odpowiedź jest dosyć prosta, jestem nauczona że jak babka to olej i nie uważam, żeby taka jego ilość była szkodliwa😏Wracając do najważniejszego, podaję składniki na formę.
SKŁADNIKI CIASTO:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki skrobi
- 3/4 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cytryna
LUKIER
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka przegotowanej wody
- 3/4 szklanki cukru pudru
WYKONANIE:
A) CIASTO: Przesiewamy przez sito wszystkie sypkie produkty. Oddzielamy żółtka od białek, ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok. Do mąki, cukru i proszku dodajemy żółtka, cukier,olej i cytrynę. Dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i powoli dodajemy do ciasta.
Ciasto wylewamy do posmarowanej dobrze masłem blachy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180stopni na około 40-45 min (ciasto jest dosyć mokre, dlatego potrzebuje trochę więcej czasu).
B) LUKIER: W czasie gdy ciasto się piecze robimy lukier. Cukier puder przesiewamy, dodajemy do niego sok z cytryny, wodę i dokładnie mieszamy. Wylewamy na ostudzone ciasto i gotowe!
Uważajcie wyciągając ciasto z formy. Jeśli nie lubicie aż tyle cytryny, to zróbcie lukier zastępując sok wodą. Ciasto jest dosyć słodkie i kaloryczne:) Od czasu do czasu możemy sobie na nie pozwolić, zwłaszcza zimą😃
Piszcie w komentarzach czy lubicie/robicie babki, a jeśli tak to jakie? Miłego dnia,A.
_________________________________________________________________________
Jeśli podoba Ci się mój blog, to zapraszam do:
a) polubienia mojego FACEBOOK
i/lub
b) zaobserwuj profil na INSTAGRAM
7 komentarze
Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis ale chyba muszę kupić inną formę bo ostatnio przy wyciąganiu wszystko mi się poprzyklejało i nie wyglądało za ładnie :(
OdpowiedzUsuńDlatego ważne jest dobre wysmarowanie formy i dla pewności oprószyć odrobiną bułki tartej:)
Usuńtakiej babki jeszcze nie robiłam ! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam babki :) Proste i pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńNawet ja nie jestem w stanie zepsuć tak prostego ciasta. ;)
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych deserów :) Aczkolwiek ja wiecznie kupuję gotową w sklepie - może czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńNie powiem, że nigdy nie kupiłam, ale jak sama zrobisz to smakuje Ci lepiej:D
Usuń