Proste ciasto z rabarbarem
Witajcie kochani :) Dzisiaj chcę wam pokazać prosty przepis na szybkie ciasto z rabarbarem. Mam stały przepis na biszkopt tylko delikatnie go zmodyfikowałam. To idealny przepis dla miłośników nie za słodkich deserów.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 mąki tortowej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki mleka
Rabarbar:
- 0,5 kg rabarbaru
- 2 łyżki cukru
Dodatki:
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Rabarbar:
Rabarbar obieramy, kroimy w paski o szerokości około 1 cm, dajemy do cedzaka, posypujemy cukrem i odstawiamy na 1 -2 godziny. Rabarbar puści soki, przez co będzie trochę mniej kwaśny.
Biszkopt:
Ubij białka mikserem, pod koniec dodaj powoli cukier i żółtka. Przesiej
mąkę, sodę oczyszczoną i powoli dodawaj do masy, użyj do tego trzepaczki. Dodaj mleka i mieszaj dalej, ale nie za mocno, żeby ciasto nie straciło puszystości. Blachę
wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę i zanurz w niej wcześniej przygotowany rabarbar. Piecz 45 min, w
temperaturze 180 stopni, aby ciasto nie było surowe, w miejscach gdzie jest rabarbar. Gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe, posyp je cukrem pudrem i gotowe! Smacznego :p
Lubicie rabarbar? Czy może zdecydowanie wolicie ciasta słodsze? Znacie jakieś inne fajne przepisy na desery z rabarbarem? Dajcie znać w komentarzu, miłego dni Angel
____
Jeśli podoba Ci się mój blog, to zapraszam do:
a) polubienia mojego FACEBOOKa
i/lub
b) zaobserwuj profil na INSTAGRAMie
5 komentarze
Wygląda smakowicie i przepis wydaje się prosty :)
OdpowiedzUsuńPewnie Cię zdziwię, ale ja rabarbar wykorzystuję w kuchni raczej w wydaniu wytrawnym :) Może więc czas się przełamać i zrobić jakieś ciasto z rabarbarem w roli głównej? ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze w tym roku nie kupowałam rabarbaru - muszę nadrobić i zrobić kompot :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej
OdpowiedzUsuńTakie ciacha z rabarbarem od razu kojarzą nam się z dzieciństwem na wsi :D
OdpowiedzUsuń