Brownie z buraka wg przepisu Ani z zjem-cie.pl

Witajcie kochani😊 Dziś chcę Wam pokazać przepis Ani ze zjem-cie.pl na brownie z buraków:) Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym ciut nie zmodyfikowała przepisu, tzn zmieniłam jedynie rodzaj mąki, z orkiszowej na pszenną i dodałam polewę, ale to co najważniejsze jest autorstwa Ani. Przepis pochodzi z e-book'a, który możecie pobrać absolutnie za darmo ze strony internetowej! Lubię wszelkiego rodzaju ciasta czekoladowe, ostatnie moje brownie znajdziecie TUTAJ:)
SKŁADNIKI:
A) CIASTO:
- 3 jajka
- 200 g ugotowanych buraków
- 100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
- 200 g oleju
- 150 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki śmietany 30%
WYKONANIE:
A) CIASTO:
Buraki ugotuj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Połącz jaja z olejem, cukrem, dodaj rozpuszczoną czekoladę, buraki, ekstrakt z wanilii.
Wymieszaj. Przesiej mąkę z sodą, solą, kakao, dodaj do ciasta, dokładnie zmiksuj.
Ciasto wylej do małej keksówki, około 30 cm długości, wyłożonej papierem do pieczenia . Piecz ok. 50 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ostudź na kratce do pieczenia. Jeśli masz ochotę dodaj polewę.
B) POLEWA:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj przesiany cukier puder, śmietanę, całość wymieszaj do uzyskania gładkiej polewy i posmaruj nią ostudzone ciasto.
Z ogromnym zaciekawieniem i przyjemnością spróbowałam ten przepis i wiem, że ciasto jest przepyszne! Bardzo wilgotne i smaczne, wcale nie czuć w nim buraka:) Przy okazji zachęcam Was do pobrania e-book'a "Legalny przemyt warzyw", z zjem-cie.pl
__________________________________________________________________
Jeśli podoba Ci się mój blog, to zapraszam do:
a) polubienia mojego FACEBOOK
i/lub
b) zaobserwuj profil na INSTAGRAM
12 komentarze
Spotkałam się juz z tym przepisem w Sieci. U Ciebie ti drugie moje spotkanie z ciastem z buraka. To chy ba przeznaczenie ze muszę je zrobić
OdpowiedzUsuńhehe to jakieś przeznaczenie;)
UsuńA z przeznaczeniem nie nalezy dyskutowac �� Pieknie wyszlo Ci to ciasto ��
UsuńJak przepis dobry to i ciasto wychodzi 😁
UsuńCiasto marchewkowe - owszem, znam. Ale z buraka? Nigdy bym na to nie wpadła. Wygląda świetnie, więc chętnie wypróbuję ten przepis. Dzięki za inspirację! :)
OdpowiedzUsuńTeż nigdy nie jadłam ciasta z buraka, ale dzięki przepisowi Ani, wiem że jest przepyszne:)
UsuńMusiałabym znaleźć wersję bezglutenową :) Zastanawiam się, skoro nie czuć buraka, to czemu używać buraka? Co on daje?
OdpowiedzUsuńBezglutenowe brownie znajdziesz w poprzednim moim przepisie:) http://apetyczneksiazki.blogspot.com/2017/12/zdrowe-brownie-wg-przepisu-k-maciejko.html
UsuńMyślę, że burak sprawia, że ciasto jest wilgotne i dzięki niemu ma taką konsystencję, nie zbitą:)
Z buraka jeszcze nie jadłam! Czas nadrobić :)
OdpowiedzUsuńJak brownie - to tylko w wersji klasycznej, napakowane czekoladą i masłem!😉
OdpowiedzUsuńCzasem lubię spróbować wersji zdrowszej;)
Usuńsmakowicie wygląda
OdpowiedzUsuń