5 przystawek na przyjęcie
Witajcie po długiej przerwie:) Jak można się domyślać latem, był to urlop, niestety powoli się kończy😔 Znalazłam odrobinę czasu, żeby podać Wam przepisy na 5 prostych przystawek, które sprawdzą się na urodzinach, sylwestrze czy każdej innej okazji. Nie wymagają dużego nakładu pracy a są smaczne:) Sprawdziłam je niedawno na urodzinach taty:D W większości produkty się powtarzają, także nie wydacie dużo na produkty, a więc do dzieła😆
1. Tortilla
Składniki:
- 3 placki tortilli pełnoziarnistej
- 3 łyżki kukurydzy
- rukola
- serek kanapkowy, naturalny lub smakowy
- pomidor
- szynka
Gotowe placki tortilli smarujemy serkiem kanapkowym, ja użyłam czosnkowego, kroimy szynkę w drobne paseczki. Dodajemy łyżkę kukurydzy, plasterek pomidora lub dwa i odrobinę rukoli. Dodatki dodajemy według uznania. Zwijamy placki i wbijamy po 3 wykałaczki do każdego z nich i kroimy. Dzięki temu łatwo można je zjeść. Naczynie można wyłożyć rukolą dla dekoracji i gotowe😄
2. Faszerowane muszelki
Składniki
- 200 g makaronu muszelki, do faszerowania
- 250 g pieczarek
- pół cebuli
- 3 plasterki szynki
- paprykę czerwoną
- 100- 150 g sera żółtego
- pomidor krojony
- sól, pieprz do smaku
- pęczek pietruszki
Wykonanie
Makaron gotujemy około 5 min, w tym czasie obieramy pieczarki, myjemy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy. Gdy pieczarka się podsmaży dodajemy do niej cebulę i przyprawy. Podgotowany makaron faszerujemy pieczarkami i drobno pokrojoną w kostkę paprykę i szynkę. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy całą puszkę pokrojonego pomidora razem z zalewą. Układamy na nie faszerowane muszelki, posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika na około 20-25 min, temp. 180 stopnia. Na koniec posypujemy drobno pokrojoną pietruszką dla dekoracji i wzbogacenia smaku😊
3. Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
- ok 500 g ziemniaków
- 100 g startego żółtego sera
- oregano
- sól
- odrobinę masła
- 100-150 ml śmietany 30%
Ziemniaki kroimy w cieniutkie plasterki, ja używam do tego mandoliny. Gotujemy je w osolonej wodzie ok 3 min. Wyciągamy i ostudzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy ziemniaki warstwami, każdą z nich posypujemy oregano. Robimy około 10 warstw. Polewamy śmietaną 30%, tak żeby zakryła ona ziemniaki. Na koniec posypujemy żółtym serem. Pieczemy 40 min w temp 200 stopni, aż ziemniaki będą miękkie a ser się zarumieni. Z zapiekanki odkrawamy kawałek i wylewamy nadmiar śmietany😆
4. Sałatka ryżowa z kurczakiem
Składniki
- 1 większa pierś kurczaka
- przyprawa gyros
- 1 torebka ryżu
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 por (biała część)
- 50 g sera żółtego
- 3 jajka
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 ogórek zielony
Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu, żeby nie był za miękki. Jajka gotujemy na twardo. Myjemy pierś, kroimy w kostkę, przyprawiamy i podsmażamy. W tym czasie obieramy ogórek i kroimy w drobną kostkę, ser żółty również. Por kroimy w półtalarki. Do ostudzonego ryżu dodajemy kurczaka, pokrojone jajka, majonez, musztardę, sól i pieprz. Całość mieszamy.
5. Sałata lodowa
Składniki
- Główka sałaty lodowej
- 3 łyżki kukurydzy
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- zioła włoskie
- 1 łyżka wody i 3 oleju do winegretu
Sałatę myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki, kroimy pomidora i ogórka w drobną kostkę, zioła włoskie mieszamy z olejem i wodą. Dodajemy kukurydzę i mieszamy. Podajemy na samym końcu, żeby sałata nie oklapła. Jeśli chcecie możecie dodać pokrojoną w kostkę fetę. Smacznego:)
A Wy jakie macie sprawdzone przepisy na proste przystawki? Piszcie w komentarzach. Mimo deszczowego poranku, życzę Wam miłego dnia, A😊
3 komentarze
Najbardziej podobają mi się te tortille :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tortille w takim wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńAle super wpis! Widać, że się napracowałaś nad daniami! Aż by się chciało wprosić na wyżerkę ;) Zapraszam na mojego bloga :)
OdpowiedzUsuń