Szpinak
Składniki:
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego posiekanego lub świeżego
- 250 g makaronu penne
- 2 ząbki czosnku
- odrobina oleju
- 100- 150 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka "Ziarenek smaku"
- 2 większe piersi z kurczaka
- 1 jajko
- bułka tarta
Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię dać 1 łyżkę oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jak się lekko zrumieni dołożyć szpinak i smażyć ok 10 - 15 min. Na koniec dodać śmietanę, doprawić i gotować kolejne 5 min. Konsystencją szpinak ma przypominać gęsty sos. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Piersi myjemy, kroimy na pół jeśli są duże. Rozbijamy, doprawiamy. Obtaczamy w jajku i bułce. Smażymy po ok. 5 min z każdej ze stron aż się ładnie zrumienią. Przygotowanie tego dania zajmie Ci 30 do max 40 min. Idealne na szybki obiad:) Smacznego😃
Zamiast piersi możecie usmażyć jajko, tak żeby było płynne żółtko. Świetnie smakuje wymieszane ze szpinakiem. Mrożony szpinak zastąp świeżym jak masz trochę więcej czasu.... A wy co dziś gotowaliście? Macie jakiś fajny przepis na niedzielny obiad. Ja szpinak w tej formie podaję jedynie w tygodniu. Have a nice day, A.
2 komentarze
Uwielbiam szpinak! Chociaż, ta miłość trwa dopiero od jakieś 2 lat - wcześniej nie miałam nawet nawyku jedzenia tej zielonej "papki" :D
OdpowiedzUsuńZe świeżym szpinakiem jest szybciej. �� robię bardzo podobnie, tylko bez ziarenek smaku. A jak się stracisz to i w 20min da radę. Wszystko w czasie gotowania makaronu. ��
OdpowiedzUsuń