Sernik waniliowy
No i stało się! Mój pierwszy przepis na ciasto😋 Trochę wzbraniałam się przed pieczeniem, nie powiem, lubię gotować, ale to pierwsze wydawało mi się trudniejsze. Jako stateczna mama i żona postanowiłam nauczyć się trudnej sztuki pieczenia, zwłaszcza że moja rodzinka uwielbia słodkości.
Od zawsze moim ulubionym ciastem był sernik, a jak się później okazało, nawet nieźle wychodzi mi ich pieczenie. Niżej dodaję przepis na sernik, który zrobiłam dość niedawno. Umilał nam on niedzielne popołudnie spędzone wspólnie z rodziną w ogrodzie. Przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Nie jest to przepis dla osób dbających o linię, ale po ciężkim tygodniu pracy, uważam że każdy zasługuje na odrobinę przyjemności.😊
Waniliowy sernik
Składniki:
Ciasto:
- 1 kostka margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub pół sody)
- 1 cukier waniliowy
- 1 kg sera z wiaderka (ja użyłam waniliowy Vitello)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 budyń waniliowy
- 1 żółtko
- 6 białek
- szczypta soli
Przygotowanie:
a) Ciasto:
Oddzielić żółtka od białek. 5 żółtek dodać do mąki, cukru i proszku do pieczenia. Ugnieść z nich ciasto. W razie potrzeby dodać dodatkowe żółtko.
b) Masa:
Ubić białka ze szczyptą soli i odstawić, Do sera waniliowego dodać budyń, 1 żółtko i wymieszać. Następnie dodać ubite wcześniej białka, tak by masa była puszysta.
c) Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Okrągłą blachę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wyłożyć na spód tak by powstała cienka warstwa. Widelcem porobić dziurki, by ciasto zbyt nie urosło. Wstawić do piekarnika i podpiec 10 - 15 min, aby nabrało koloru. Następnie wyłożyć na nie masę serową, potrzeć resztę ciasta na grubych oczkach tarki, żeby zrobić kruszonkę. Piec 60 min (góra-dół). Po upieczeniu uchylić drzwi by ciasto ostygło. Podawać z kawą mrożoną, np z gałką lodów waniliowych😤Smacznego!
Porady:
- zamiast waniliowego, można użyć sera neutralnego
- nie dodawać przypraw do serników, one "zabiją" smak ciasta
- można te ciasto zrobić również na kruchym spodzie
Piszcie w komentarzach czy też używacie tego sera do ciasta, jak wam się ono udało, przesyłajcie zdjęcia swoich 'dzieł" na maila😁 Have a nice day, A.
7 komentarze
ja ostatnio więcej gotuję niż piekę. Ostatnio zrobiłam chrusty. Umiejętność pieczenia sernika to chyba podstawa. Nigdy nie próbowałam. Z Twojego przepisu to budyń należy dodać ciepły? czy musi być wystudzony?
OdpowiedzUsuńO dziwo dodaję nie rozrobiony budyń do sera, podpatrzyłam ten sposób na jakimś blogu i u mnie się sprawdza☺
UsuńO, uwielbiam wanilie. ❤ Wszystko co waniliowe jest pyszne, a jako że sernik Lubie to w połączeniu ze smakiem wanili może smakować mistrzowsko. :D Dzięki za przepis! Na pewno skorzystam. :)
OdpowiedzUsuńOj pysznie muszę taki zrobić
OdpowiedzUsuńW domu już od kilkunastu lat nie używamy margaryny, wciąż dziwię się, że są jeszcze osoby, które decydują się na jej zakup. Lepiej zamienić na masło ;) A poza tym, to ciasto prezentuje się super. Z chęcią skusiłabym się na kawałek, albo i dwa ;)
OdpowiedzUsuńDzięki za radę, następnym razem użyje masła☺
UsuńPolecam podmienić ser z pudełka na ser śmietankowy ze Strzałkowa ;) Powinien być dostępny w lokalnym sklepiku albo na bazarku. Smak bez porówniania! Ale przyznam, że Twój wygląda imponująco smacznie ;)
OdpowiedzUsuń