Co zjeść na obiad ? Danie wegetariańskie w 20 min

by - kwietnia 24, 2020


Witajcie kochani:) Wiem, że na moim blogu jest sporo osób, które dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni, lub nie mają za wiele czasu na gotowanie, dlatego dla nich powstał ten wpis. Nie jestem wegetarianką,  ale uwielbiam warzywa i często jem obiad bez mięsa. Jeśli szukacie przepisu na coś szybkiego na obiad praz dosłownie coś z niczego, to dobrze trafiliście. Co zjeść na obiad? Myślę, że to częste pytanie zadawane w niejednym gospodarstwie domowym, także i moim. Wbrew pozorom łatwiej przygotować obiad z mięsem, niż ten bez. 

Dania wegetariańskie są mega dobre, a przygotowanie akurat tego nie zajmie więcej niż 20 min. Inny przepis na danie w 20 minut to szpinak z fetą. Te danie nie wymaga dużo składników, a przygotowanie jest banalnie proste, także zapraszam!


Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonych warzyw,
  • 1 saszetka ryżu
  • sól, pieprz do smaku
  • odrobina oleju lub 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oregano


Wykonanie:

  1. Ugotuj ryż tak jak jest napisane na opakowaniu. 
  2. Gdy ryż się gotuje, na rozgrzaną patelnię dodaj olej lub masło.
  3. Dodaj opakowanie warzyw mrożonych, smaż na małym ogniu około 10 -12 min tak aby się rozmroziły i podsmażyły.
  4. Dodaj sól i pieprz do warzyw.
  5. Odsącz ryż z wody.
  6. Dodaj ryż do warzyw na patelni.
  7. Dopraw całość oregano, wymieszaj składniki i podsmażaj na małym ogniu jeszcze około 5 min, tak żeby składniki dobrze się wymieszały i gotowe!

Dodatki:

Jeśli masz więcej czasu, lub chcesz bardziej sycący obiad, ale nadal wegetariański, to świetnie będzie się do tego nadawań jajko sadzone, jakieś panierowane warzywa w bułce tartej, np cukinia, czy pieczarki zapiekane pod serem. Wszystko zależy od tego ile masz czasu i składników w domu.  

Podsumowanie:

W obecnej sytuacji, z racji tego że powinniśmy siedzieć w domu, a nie chodzić po sklepach, postawiłam na warzywa mrożone, bo je raczej większość ma w swojej zamrażarce. Jeśli masz świeże to oczywiście użyj świeżych, ja akurat miałam mrożone :) Jak sami widzicie przygotowanie tego obiadu nie zajęło mi więcej niż 20 min, więc jest idealny dla zabieganych osób, dla wierzących świetnie sprawdzi się w piątek, bo wtedy chrześcijanie unikają jedzenia mięsa. Mam nadzieję, że mój przepis na szybki obiad bez mięsa przypadł wam do gustu i go wypróbujecie. Następnym razem gdy przyjdzie wam do głowy pytanie Co zjeść na obiad ? To przypomnijcie sobie o tym przepisie. Dania wegetariańskie są bardzo smaczne, a przede wszystkim zdrowe, trzeba tylko umieć je dobrze przyrządzić.

A wy jesteście zwolennikami dużej ilości warzyw do obiadu, czy zdecydowanie musi być zawsze mięso? Co najczęściej gotujecie w piątki? Chętnie poznam wasze propozycje, więc śmiało piszcie w komentarzach, Angela.


_____
Jeśli podoba Ci się mój blog, to zapraszam do:
a) polubienia mojego  FACEBOOKa
i/lub 
b) zaobserwuj profil na  INSTAGRAMie

You May Also Like

10 komentarze

  1. Ostatnio tylko takie szybkie obiady staram się robić, inaczej nie byłabym w stanie zrobić w ciągu dnia tego co muszę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wędrówki po kuchni27 kwietnia 2020 15:14

    Szybko, prosto i smacznie. Takie dania bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna propozycja, faktycznie osoby początkujące na drodze wege mogą mieć trochę mętlik w głowie i z tego wszystkiego opuścić bezradnie ręce myśląc, że trzeba gotować jakieś skomplikowane nie wiadomo co... ale nawet jak się nie ma czasu, to warto wsypać na patelnię, do tych warzyw choćby fasolę z puszki czy cieciorkę, żeby troszkę tego białka było. Ja wiem, że konserwy źle się kojarzą, ale nie są raczej aż takie straszne jak się mówi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, wiele rzeczy ma złą sławę A nie zawsze są takie źle,wręcz odwrotnie

      Usuń
  4. Też lubię te mieszkanki z Biedry, ale zamiast ryżu stosuje kasze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za kaszą zbytnio nie przepadam, dlatego taki wybór ��

      Usuń
  5. Też lubię te mieszanki warzyw z biedronki :)

    OdpowiedzUsuń

Wpadnij na Instagrama