Kakaowo- kokosowy biszkopt z galaretką

by - sierpnia 15, 2017


Hello, mój dłuuugi weekend powoli dobiega końca...Wiadomo, wszystko co dobre szybko się kończy:( Ale nie łamię się bo jeszcze tylko 3 dni i znowu weekend!:)

Dziś kolejny przepis na ciacho, proste i posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Dziś na tapecie biszkopt kakaowo- kokosowy z galaretką pomarańczową, dżemem truskawkowym i bananami. A więc do dzieła😃

Składniki:
  • 3 szklanki mąki 
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 400 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki wiórków kokosowych
Dodatki:
  • 2 galaretki
  • 600 ml wody
  • 2 banany
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego




Wykonanie:
Do miski dodajemy wszystkie składniki i mieszamy mikserem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 35 minut, do tzw "suchego patyczka". W czasie gdy się piecze biszkopt, robimy galaretkę. Jest bardzo ciepło, dlatego używamy o wiele mniej wody niż jest podane na opakowaniu. Galaretkę zostawiamy do stężenia. Gdy biszkopt jest chłodny, smarujemy go dżemem, wylewamy na niego lekko tężejącą galaretkę i dekorujemy bananem. Wkładamy na około godzinę do lodówki i gotowe😋 

Sami widzicie, że jest to baaardzo proste ciasto. A jaka jest Wasza ulubiona galaretka? 😃 Piszcie w komentarzach, jakie ciasta Wy dziś upiekliście😆Miłego dnia, A.

You May Also Like

0 komentarze

Wpadnij na Instagrama